Омбудсманът настоява да има регламент за издаване на карти за паркиране на хора с увреждания
Омбудсманът настоява да има регламент за издаване на карти за паркиране на хора с увреждания / Дарик-Шумен, архив

Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов настоява спешно да бъде изработен регламент за издаване на карти за паркиране на автомобили на хора с увреждания. Становището му по въпроса е депозирано в деловодството на Община Шумен днес след извършена проверка във връзка с постъпила жалба и устни сигнали от граждани за невъзможност да им бъдат издадени такива карти.

В Наредбата за организация на автомобилното и пешеходно движение на територията на община Шумен от 1 година липсва такъв регламент, след като Административният съд намери за незаконосъобразна предишната практика. Фактът се потвърждава и от писмо на директора на ОП „Паркинги, гаражи и благоустройство" Сергей Стойков. В него той обяснява, че използването на определените места за хора с увреждания е само за тези, които имат експертно решение на ТЕЛК със степен на увреждане над 50 % и са със затруднено придвижване. Становището на Обществения посредник е, че това е недостатъчно и не кореспондира с разпоредба от Закона за движение по пътищата. От август 2012 г. в нея изрично e указано, че общините издават карти за паркиране на автомобили, обслужващи хора с трайни увреждания, по европейски модел. Той е унифициран за всички страни-членки на ЕС и важи в цяла България и всички страни от ЕС.

Заради констатираното забавяне в подготовката за изпълнение на изискванията на тази разпоредба и следващото от това грубо погазване на права и законни интереси на гражданите на Шумен, Общественият посредник настоява за предприемането на спешни действия от кмета на Община Шумен и председателя на Общинския съвет по изготвянето и приемането на необходимата подзаконова нормативна уредба.