Партиите не постигнаха съгласие за ръководния орган на РИК
Партиите не постигнаха съгласие за ръководния орган на РИК / Дарик Добрич - архив

Политическите партии не постигнаха споразумение за излъчване на председател и заместник председател на Районната избирателна комисия за референдума на 27 януари, съобщиха от областната управа. На днешните консултации за председател на РИК бяха направени две предложения –  Добромир Добрев от ГЕРБ и Мая Димитрова от Коалиция за България.

За заместник председател на РИК бяха предложени Явор Георгиев от „Атака” и Мая Димитрова от Коалиция за България.

За секретар бе представена една кандидатура – на Сениха Рюстем от ДПС.

Представителите на партии и коалици внесоха поименно кандидатите за членове на РИК.

Упълномощеният представител на ДПС д-р Ердинч Хаджиев предложи да се определи „в пакет” ръководният състав на РИК, както председателят бъде от ГЕРБ, зам.-председателят - от „Коалиция за България”, а секретярят – от ДПС.

Съгласно Изборния кодекс, предложението за състав на РИК ще бъде изпратено от Областния управител в ЦИК. Централната избирателна комисия ще определи кой да бъде председател и зам.-председател на Районната избирателна комисия и ще я назначи.

В хода на разискванията Сияна Фудулова от БСП изрази становище, че не трябва да се назначава нова Районна избирателна комисия за произвеждане на национален референдум, тъй като според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, към днешна дата продължават да действат РИК, назначени за произвеждане на парламентарни избори през 2009 година.

Губернаторът Желязко Желязковм заяви, че съгласно решение от 13.11.2012 г. на Централната избирателна комисия, трябва да се проведат консултации за състав на РИК за национален референдум и той като областен управител е длъжен  да изпълни решението на ЦИК.

Желязков предложи съставът на РИК да е с общ брой 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е следното: за ГЕРБ - 6 членове, за „Коалиция за България” – 2 членове, за ДПС - 2 членове, за „Атака” - 1 член, за Синята коалиция - 1 член, за НДСВ - 1 член.