Гости от пет държави посрещнаха в Левски по програма „Коменски
Гости от пет държави посрещнаха в Левски по програма „Коменски / archiv.DarikNews

На 19 ноември ученици и учители от Франция, Полша, Швеция, Румъния, Турция и СОУ"Крум Попов", посетиха Община Левски. Срещата откри директорът на училището - домакин Александър Филипов.

Заместник кмета на Община Левски Здравко Дафинов и гл.експерт „Образование ,култура и спорт"- Петя Чолакова приветстваха гостите с „добре дошли", от свое име и от името на кмета на Община Левски, разказаха им за живота в общината им подариха сувенири за спомен.

СОУ „Крум Попов" - град Левски е част от мащабния международен проект по европейската секторна програма "Коменски" за междуучилищни многостранни партньорства. Проектът се казва „SING ACT" и е с продължителност две години, до август 2014г.

„Радостни сме, че ние сме първи домакини! Общо 150 ученика и 15 учителя от училище с удоволствие работиха по подготовката за посрещането на гостите държави. Учениците са на възраст между 11 и 14 години. Учители и ученици ще се запознаят със забележителностите, традициите и културата на различни Европейски държави. В този проект, учениците ще имат възможност за активно изучаване на езиците на страните-участници. Работен език на проекта е английски. Най-хубавото е, че нашите ученици ще пътуват в Европа и ще контактуват с другите деца. Те ще наблюдават и ще сравняват различни аспекти: образователни, културни и възпитателни", сподели Валентина Иванова - главен учител в СОУ „Крум Попов"и координатор по проекта.

Целта на проекта е да се композира обединяваща песен, фокусирана върху разработването на по-добро разбирателство между различните култури чрез музиката. Това е изкуство да се съдаде приятни или изразителни комбинации от тонове с ритъм, мелодия и хармония.

Партньорските училища ще си сътрудничат за създаването на части на песента, с помощта на английски език с различни инструменти на традиционна музика на всеки партньор.
"Целим да запознаем хората с понятията на културата и музиката на други страни. Този проект също има за цел да повиши осведомеността на всички ученици от участващите училища за значението на музиката като средство за комуникация на различни езици, както и подпомагане на ученици, преподаватели и местната общност да разбере, че различията могат да бъдат истински източник на обогатяване.
Проектът ще бъде реализиран като част от учебните програми и ежедневната преподавателска практика във всяко училище-партньор." - каза още Валентина Иванова. .

Гостите посетиха музей „Георги Парцалев", а на 23 ноември ще видят концерт народна музика в читалището. Те благодариха за гостоприемството и на българските семейства, където са настанени за едноседмичния си престой в град Левски.