„Пирински звуци” празнува 80-годишен юбилей
„Пирински звуци” празнува 80-годишен юбилей / Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци”
„Пирински звуци” празнува 80-годишен юбилей
58916
„Пирински звуци” празнува 80-годишен юбилей
  • „Пирински звуци” празнува 80-годишен юбилей

Представителният китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци” към Народно читалище ”Никола Вапцаров-1866”-Благоевград ще отбележи 80-годишния юбилей от своето основаване.

Tържественият концерт по повод значимата годишнина ще се състои тази вечер в голямата зала на читалището от 18.30 ч.

Оркестърът е създаден в далечната 1932 г. на миналия век. Преди 80 години в сладкарница „Кокиче” в Горна Джумая се събират неколцина ентусиазирани любители на музиката и създават група, която наричат „Карбонари”.

С основаването си те свирят към Въздържателното дружество в града и слагат началото на един дългогодишен творчески път, изпълнен с любов към струнната музика и много участия на големите музикални сцени в страната и чужбина.

Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци” е лауреат на 3-ти, 4-ти, 5-ти, 6-ти и 7-ми републикански фестивали на художествената самодейност. Носител е на званието „Представителен”. През 1982 г. по случай неговия 50 г. юбилей е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - най-високото държавно отличие в областта на културата. Носител е на Първа награда и Златен медал от 11-ти Световен музикален конкурс на струнните оркестри през 1989 г. в град Керкраде Холандия.

Най-дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на оркестъра е Георги Щерев - от 1964 до 2002 г. Носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” - I-ва степен и медал „Св. Кл. Охридски”. Почетен гражданин на Благоевград. През 2012 г. оркестровата зала на читалището е наименована на негово име.

От 2003 г. до днес диригент на оркестъра е Петьо Кръстев, възпитаник на  Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”-София, специалност „Етномузикология”. Автор на инструментална и танцова музика и музика за филми, един от учредителите на фондация „Старата България”. Той е лауреат на международните фестивали : „Македония фолк" - 2005, 2006 и 2007 г. в Благоевград и „Пирин фолк” - 2007 г. в Сандански. В момента е и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин”-Благоевград.

По повод юбилея в Благоевград ще гостуват пет китаро-мандолинни състава от страната, които ще изнесат общ концерт с благоевградската формация.

Чуйте още от диригента Петьо Кръстев в прикачения звуков файл