330 мъже са преминали тестове за рак на простатата в УМБАЛ, 10% с изменения
330 мъже са преминали тестове за рак на простатата в УМБАЛ, 10% с изменения / sxc.hu

От 1 ноември до момента близо 330 мъже са се включили в кампанията за безплатен скрининг на рак на простата, организирана от Университетска болница „Свети Георги". По най-безболезнения начин - с кръвен тест, се проверяват нивата на простатно-специфичния антиген (PSA). Изследването се извършва с вземане на венозна кръв и не е необходима специална предварителна подготовка.

При 10 на сто от изследваните завишените нива на PSA се дължат на карцином на простатната жлеза. Тези пациенти вече са насочени за по-нататъшно лечение.

Кампанията ще продължи напълно безплатно в делничните дни до 30 ноември и в нея могат да се включат мъже над 40 години. Във времето от 8:00 до 13:00 изследванията ще бъдат в приемния урологичен кабинет №10, а след това - в Клиниката по урология на 9-ия етаж. И двата пункта се намират в Хирургичния блок на Университетска болница на бул. „Пещерско шосе" №66.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката. Обикновено първите симптоми се проявяват след навършване на 40 години, затова и кампанията е насочена към тази възрастова група, обясни началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Свети Георги".

Кампанията е съвместна с Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив, които осигуриха консумативите за извършване на изследванията по време на Благотворителния си бал „Movember" на 30 октомври.