С 22% е намалял броят на децата в социалните домове за две години
С 22% е намалял броят на децата в социалните домове за две години / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
С 22% е намалял броят на децата в социалните домове за две години
58905
С 22% е намалял броят на децата в социалните домове за две години
  • С 22% е намалял броят на децата в социалните домове за две години

С 22% е намалял броят на децата в социалните домове за последните две години. Това стана ясно по време на международна конференция по темата, организирана от УНИЦЕФ и българското правителство. По време на откриването на срещата президентът Росен Плевнелиев обяви, че специализираните институции за деца ще бъдат поетапно закрити в срок от 15 години и ще бъдат заменени с мрежа от социални услуги сред обществото, които са по-близки до семейната среда. Представители на УНИЦЕФ уточниха за Дарик, че процесът по закриването на домовете е започнал преди две години.

У нас в процес на закриване са 13 от общо 31 домове за медико-социални грижи за деца, стана ясно още на форума. Според регионалния директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа Мари Пиер Поарие, фактът, че България е намалила броя на социалните си домове с такъв голям процент за 2 години, говори, че е една обмяна на опит би могла да помогне тези добри практики да се разпространят и в съседните на нас държави.

„Това, което бихме искали да постигнем, е да развием и разработим една социална среда. Институцията има подкрепяща роля за родителите, особено във времена на криза. Институциите обаче не могат да заменят семейството. Важно е да знаем, че всеки един лев, вложен в програми за стимулиране на познавателното и физическото развитие на най-малките, носи 7 пъти по-голяма възвръщаемост", каза още Мари Пиер Поарие.

Според изследвания, представени по време на конференцията, за всеки три месеца, в които детето живее в такава институция, физическото му развитие се забавя с един месец. Друг факт, който бе посочен, е, че едва 4% от децата, отглеждани в домове, са истински биологични сираци.

С 22 е намалял броят на децата в социалните домове за две години
netinfo