В Китай издигат най-високия небостъргач в света
В Китай издигат най-високия небостъргач в света / снимка: БГНЕС, архив

В Китай е планирано вдигането на най-високата сграда в света - 838 м, и то само за 90 дни. Той трябва да бъде готов до края на март, съобщава изданието "Гизмодо".

Небостъргачът в град Чанша ще носи името Небесен град. Той ще бъде издигнат на брега на река Сянцзян. Всеки ден ще бъдат вдигани по пет етажа от него. Проектът е разработен от някои от инженерите, участвали в строежа на 829 метровата кула Бурдж Халифа в Дубай, която в момента е най-високата сграда в света. Основна роля в строежа ще има и компанията Broad Sustainable Building, която построи 30-етажен хотел само за 15 дни.

Около 220 000 тона стомана ще бъдат погълнати от "Небесния град". Когато бъде завършена, тази гигантска сграда ще може да побира 31 400 души. 83 на сто от сградата ще бъде жилищна част, а в останалите ще се помещават офиси, училища, болници, магазини и ресторанти.

Общо 104 високоскоростни асансьора ще се грижат за безупречното транспортиране на хората в небостъргача, пише БГНЕС. И по друго сравнение "Небесният град" бие Кулата в Дубай - компанията-строител твърди, че построяването на великана от стомана ще струва по около 1500 долара на квадратен метър, докато Бурдж Халифа глътна по 15 000 на квадрат.

Китайският небостъргач е проектиран да издържа на земетресения от 9 степен по скалата на Рихтер.