Серия самоубийствени атентати в дипломатическия квартал на Кабул
Серия самоубийствени атентати в дипломатическия квартал на Кабул / снимка: Reuters

Двама мъже, скрили бомби в дрехите си, се взривиха тази сутрин близо до базата на САЩ Кемп Егърс в афганистанската столица Кабул. Загинаха двама афганистански охранители, петима цивилни са ранени, съобщи полицията и добави, че явно става дума за осуетен опит за нападение срещу базата, предаде Асошиейтед прес.

Взривът отекна в кабулския квартал Уазир Акбар Хан малко след осем часа местно време. Включи се алармата на разположеното наблизо посолство на САЩ, предупреждавайки персонала да се укрие. В квартала живеят и мнозина високопоставени афганистански служители, има представителства на международни организации и на международната военна коалиция.

Инцидентът е станал на около два км от българското посолство в Афганистан. Няма пострадали български граждани при самоубийствения атентат, съобщиха от МВнР. Българското дипломатическо представителство е предприело допълнителни мерки за сигурност, като консулската служба е била временно затворена.

Талибаните поеха отговорност за атентата с имейл, пратен до журналисти.

Нападението е извършено в момент, когато чуждите и афганистанските сили са затегнали мерките за сигурност в столицата заради празника Ашура, който в събота отбелязват мюсюлманите шиити, почитайки имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед. Миналата година на този празник бе извършена една от най-зрелищните атаки на верска основа от падането на талибанския режим, припомня БТА. Терорист самоубиец се взриви сред поклонници в шиитски храм, уби 56 души и рани повече от 160.

Днешните атентатори са се движели пеша и са били забелязани от афганистанските сили за сигурност, когато са доближавали Кемп Егърс. Полицаите са стреляли по терористите и тогава те са се взривили. Във видеозапис на местопрестъплението, направен от Асошиейтед прес, се вижда невзривена жилетка с експлозиви, което навежда на мисълта, че не всички бомби са избухнали.

Повреден е автомобил на международните сили, но според първоначалната информация сред тях няма пострадали, каза говорител на НАТО.