С 0,1% се увеличават наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта
С 0,1% се увеличават наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта / Дарик,архив

С 0,1% се увеличават наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил по данни на Националният статистически институт. Така те достигат 30 100. Спрямо края на второто тримесечие на 2012 г. най-голямо увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение се наблюдава в икономическите дейности „Образование" - с 5,6%  и „Преработваща промишленост" - с 4,7%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Транспорт, складиране и пощи" - с 14,5% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - със 7,7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" - 32,5%, следван от „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 13,5% и „Добивна промишленост" и „Образование" - съответно 8,8 и 8,7%.

В края на септември 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 5,9% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава  в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания" - с 47,8%, „Транспорт, складиране и пощи" - с 36,4% и „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 33,4%.

Средната месечна заплата за юли 2012 г. е 539 лв., за август - 544 лв. и за септември - 563 лева.