Преглед на печата
Преглед на печата / Sofia Photo Agency, архив
Преглед на печата с Михаил Дюзев - 21.11.2012
58896
Преглед на печата с Михаил Дюзев - 21.11.2012
  • Преглед на печата с Михаил Дюзев - 21.11.2012

Венета Марковска подаде молба за пенсия. Тя благодари на всички народни представители, които са я подкрепили в избора й за конституционен съдия, информира "Преса". Президентът Петър Стоянов е номинацията на СДС за член на Конституционния съд. Името му бе обявено на пресконференция в централата на партията вчера. Стоянов поиска три дена за размисъл, за да каже ще приеме или не да е кандидатурата на СДС.

"Преса" цитира министъра на финансите Симеон Дянков, според когото: "Живеем по-добре, но не го усещаме. Със 147% повече даваме за пенсии, отколкото предишното правителство. За здравеопазване в мандата на ГЕРБ се дават всяка година със 700 млн. повече." Относно фискалния резерв министърът обясни, че към 31 юли 2009 г. той е бил 7,71 млрд. лв., а към септември 2012 г. е 7,171 млрд. лв. Анализът на изданието "разчита" думите на министъра като: "Поредните лъжи на министър Дянков".

„Дума" определя "финансовата стабилност на ГЕРБ като тотална измама". Такъв бе коментарът вчера на лидера на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията. Той представи предложенията на левицата за алтернативен бюджет и остро разкритикува бюджета на управляващите. Изчисленията на социалистите показват, че за 3,5 години ГЕРБ е изхарчил 6,5 млрд. лв., които са дошли от фискалния резерв и направени нови заеми.

"Сега" обобщава: "Според Дянков народът и най-вече пенсионерите благоденстват при ГЕРБ". Сравненията, които използва за фон на равносметката финансовият министър, бяха изпадналата във фактически фалит Гърция и разходите на правителството на тройната коалиция в жизнено важни сфери като здравната и пенсионната. Вицепремиерът стигна до парадоксалното заключение, че най-облагодетелствани са пенсионерите. За тях ГЕРБ ще отпусне над 9 млрд. лв. повече от предишния кабинет. Но пропусна да спомене, че според отчета на НОИ за 2011 г. за първи път, откакто има подобна статистика, пенсиите са загубили 2.1% от покупателната си способност, а за т.г. се очаква хората от третата възраст отново да обеднеят, макар и символично, с 0.2%, и то след вдигане на вдовишката добавка и на минималната пенсия.

Пред "Монитор" енергийният експерт проф. Атанас Тасев изразява позицията си, че: "Договорът с "Газпром" е изключително постижение. За десет години България ще спести близо 3 млрд. долара."

"Обама чака Борисов през декември", съобщава на първа страница "Труд". Българският премиер Бойко Борисов е получил официална покана от президента на САЩ за визита в Белия дом. Това стана ясно след срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов със съветника на Обама по контратероризма Джон Бренън. Именно той е предал поканата от американския президент. Бренън е дал висока оценка за хода на разследването на атентата в Бургас и на отличното взаимодействие по случая на българските и на американските специални служби.

"За четири години криза - 100% скок на младите безработни", публикува данни на Агенцията по заетостта "Труд". Два пъти са се увеличили безработните младежи до 29 г., през 2008 г. те са били 37 529 души, сега са 73 92. Темпът е по-сериозен от общото увеличение на всички безработни в кризата, което е с 61%. Според Националния статистически институт, който брои и хората без регистрация в бюрата по труда, към юни т.г. безработните млади са повече - 124 500. Основната причина е, че в кризата фирмите запазват най-опитните и квалифицирани служители.

"Капитал Daily" констатира, че кризата за българския бизнес не само не е отминала, но и ще продължи през следващата година. Надеждите на фирмите, че през 2012 г. дестабилизацията ще бъде преодоляна, не се оправдаха и прогнозите им за догодина са доста по-реалистични. Това показват резултатите от Европейския икономически преглед за 2013 г. на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати Eurochambers, който проследява очакванията на компаниите в 26 европейски страни, включително и България. Данните за страната бяха представени от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

"24 часа" съобщава: "Уволниха директора на "Пирогов". Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова освободи от поста изпълнителния директор на "Пирогов" Димитър Раденовски. Причината са констатираните нарушения от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Близо 200 страници е докладът на финансовата инспекция. Проф. Димитър Раденовски има лични 5 от общо 7 акта. Изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс е д-р Стоян Миланов.

"НАП се прицели в неплатените здравни вноски на студентите първокурсници", пише "Сега". На фона на 1.3 млн. здравно неосигурени българи Националната агенция по приходите реши да се прицели в студентите първокурсници за неплатени вноски през лятната ваканция. В официално прессъобщение НАП предупреди, че около 70% от приетите в 1-ви курс студенти са на "една крачка" от прекъсване на здравните права, защото никой не ги е осигурявал за периода от края на учебната година до записване в университета. По закон държавният бюджет е длъжен да осигурява редовно записаните в университет до навършване на 26 години, но правото възниква при придобиване на статут на студент. Учениците също се осигуряват от държавата. За лятото обаче бъдещите студенти дължат минимална вноска от 16.8 лв. на месец, тъй като тогава се получава "дупка", в която трябва те сами да плащат вноските си.

Водещата тема на "24 часа" е подчинена на дискусията "Чиста храна", организирана от ежедневника и МЗХ. Предупредителен етикет "Вредно за вашето здраве" трябва да има на млечните продукти с палма, както на цигарите. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. "Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини", каза министърът. Именно заради некачествената храна страната ни е на първо място в ЕС по сърдечно съдови заболявания и смъртност от тях. В търговската мрежа се продава айран, в който има забранени консерванти - съобщи изпълнителният директор на "Лактима" - Велимир Бояджиев. Фирми изкупуват киселото мляко с изтекъл срок на годност, добавят му калиев сорбат и натриев бензоат - консерванти - и го предлагат на потребителите като айран.

"Има 430 млн. евро за просвета. Средствата са налични, но промените стават бавно. Европа иска повече висшисти", казва за "Труд" зам.-министърът на образованието Петя Ефтимова. "Време е решението България да няма отделна програма за наука и
образование - взето през 2006 г. - да бъде променено. Най-важните ни цели са свързани с "Европа 2020" - повишаване на броя на хората с висше образование, намаляване на броя на учениците, които напускат училище, и наличие на повече пари за наука", изреди приоритетните политики на министерството г-жа Ефтимова.

За последните две години чиновници откраднали 370 000 лв. от БАН, уведомява "Телеграф". Кражбата е реализирана от касиерка и счетоводител.

В интервю за "24 часа" Петър Диков, главен архитект на София, очертава бъдещите проекти, свързани с новото лице на столицата: "Метрото ще мине под "Цариградско шосе". Местим трасето на естакадата към "Хладилника", няма да сечем дървета в Борисовата градина. Планираме паркинг за 420 коли под пл. "Възраждане". Засега няма отредено място за втора джамия."

Най-вероятно до Нова година ЕК ще обяви решението си дали заменките на гори, направени от тройната коалиция, са нерегламентирана държавна помощ, информира "24 часа". Очакванията на юристите, които ни защитават по случая, са негативни и държавата ни е заплашена от милиарди евро глоба, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов на дискусията "Чиста храна", организирана от "24 часа" и МЗХ. Очаква се най-напред Брюксел да даде срок на България, в който да се поправят последиците от нерегламентираната държавна помощ - тоест или заменените гори да бъдат върнати на държавата, или да се внесат разликите в цените. "Това няма да стане, защото по нашите закони излиза, че заменките са законни, и затова ЕК ще ни осъди да платим между 2 и 8 млрд. евро", каза министърът. /БТА/