Изпълнителният директор на „Пирогов“ Димитър Раденовски е освободен от длъжност
Изпълнителният директор на „Пирогов“ Димитър Раденовски е освободен от длъжност / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Изпълнителният директор на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски е освободен от поста си, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Приничата за отстраняването му са нарушенията в Закона за обществените поръчки, които бяха констатирани с докладите на инспектората на ведомството на Атанасова, както и на Държавната финансова инспекция.

Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на санкциите, очаква се до края на месеца да бъдат връчени наказателните постановления. Министърът припомни, че от седемте издадени акта за нарушения, пет са срещу проф. Раденовски в качеството му на възложител и на изпълнителен директор, а едва два са срещу търговското дружество.

Атанасова допълни, че в най-скоро време ще бъде обявен конкурс за поста „изпълнителен директор", като всички законови процедури ще бъдат спазени. За временно изпълняващ длъжността е назначен доц. Стоян Миланов, който до този момент беше заместник-директор по медицинската дейност в лечебното заведение. Атанасова мотивира своя избор с твърдението, че Миланов познава добре системата, млад човек е и не е от вечните кандидати за директорския пост.