Добрев: България е пример за финансова стабилност след кризата
Добрев: България е пример за финансова стабилност след кризата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е пример за финансова стабилност след кризата. Това е казал министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Шанхай по време на форум "Инвестирай в България", организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board, съобщи пресцентъра на МИЕТ. Форумът е представил инвестиционните предимства на България пред потенциални инвеститори от приоритетни сектори за икономиката.

Повече от 150 китайски компании от секторите машиностроене, електроника, химическа промишленост, логистика и други, са се включили в събитието, за да научат подробности за инвестиционния климат в страната. Делян Добрев е подчертал, че българската икономика запазва растеж, въпреки финансовите и икономическите трудности в Европа и света. По неговите думи финансовите индикатори са забележителни не само за региона, но и за цяла Европа.

Министър Добрев е представил пред китайския бизнес предимствата на България като инвестиционна дестинация и е поканил компаниите да инвестират у нас. Той е изтъкнал пред представителите на китайския бизнес и привлекателността на България като туристическа дестинация.

Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2011 г. стокообменът между двете страни възлиза на 4.7 млрд. долара, като българският износ се е увеличил с 22% спрямо 2010 г., достигайки 2.2 млрд. долара.