Станишев: Ако не върнат тайното гласуване за главен прокурор, изборът ще бъде опорочен
Станишев: Ако не върнат тайното гласуване за главен прокурор, изборът ще бъде опорочен / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Станишев: Ако не върнат тайното гласуване за главен прокурор, изборът ще бъде опорочен
58844
Станишев: Ако не върнат тайното гласуване за главен прокурор, изборът ще бъде опорочен
  • Станишев: Ако не върнат тайното гласуване за главен прокурор, изборът ще бъде опорочен

Все още не е ясно дали левицата ще предложи кандидат за конституционен съдия при нов избор от страна на Народното събрание. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев. По-рано днес премиерът Бойко Борисов обеща ГЕРБ да подкрепи кандидата на СДС за член на Конституционния съд.

В интервю за Дарик Станишев заяви, че президентът Росен Плевнелиев е погази Конституцията с осуетената клетва на Венета Марковска миналата седмица. „Може да не му харесва кандидатурата на Венета Марковска, но той не може да блокира процеса, той създава конституционна криза по същество. В закона пише, че той присъства при полагането на клетвата, той не подписва указ, не може да го промени като решение”, заяви Станишев.

В предаването на Дарик „МеждУредие” Сергей Станишев предупреди, че ако не се промени процедурата за избор на новия главен прокурор и не се върне реалното тайно гласуване във ВСС, който и да бъде избран, самият избор вече ще бъде опорочен:

„ВСС не издържа изпита по независимост от изпълнителната власт, промениха в последния момент процедурните правила. Тези правила, които бяха приети, означават фактически явен избор и възможност за манипулация на резултата, защото е електронно гласуване. Тайният избор е изчезнал и това е контрол върху членовете на ВСС. Трето, промяна на правилата в поредността на гласуването за кандидатурите. И 15 минути след приемане на тези правила издигане на кандидатура, която очевидно е избрана от Борисов и Цветанов. Ако не се промени връщането на реално тайно гласуване, вече е опорочен избора, който и да бъде избран. И на всички е ясно, че повтарят сценария от избора на конституционния съд. Това е скандал, тежък политически скандал, тук и в Европа”, коментира лидерът на социалистите.