Здравният министър на визита в Кръвния център във Варна
Здравният министър на визита в Кръвния център във Варна / Sofia photo agency, архив

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще посети Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна. В 14 часа Атанасова ще се срещне с ръководството на центъра и всички работещи в него.

Заради ниското заплащане и лошите условия на труд 38 от общо 53-мата служители на кръвния център хвърлиха оставки в началото на миналата седмица.

Увеличението на заплатите на служителите в кръвните центрове ще се осъществи, но за сметка на съкращения, обясни преди няколко дни здравният министър Десислава Атанасова. Тя допълни, че средствата ще бъдат набавени от структурни промени, свързани с разпускането на домовете за медико-социални грижи.

По 100 лева към заплатите си ще получат всички медици от Районния център по трансфузионна хематология във Варна до края на годината, стана ясно няколко дни след като лекарите хвърлиха оставки. Средствата са осигурени от общинския съвет след разговори между кмета Кирил Йорданов, лидера на ГЕРБ във Варна Иван Портних и протестиращите служители. Въпреки финансовата подкрепа от общината и обещанието на здравния министър за увеличение на заплатите медиците от Варненския кръвен център няма да оттеглят оставките си. Те заявиха, че няма да отстъпят от позициите си, докато не се срещнат с министър Атанасова и тя лично не ги увери за предстоящото увеличение на заплатите.

„Виждаме, че има разбиране по въпроса. Очакваме обаче срещата с министър Десислава Атанасова тук, във Варна, след което ще решим какви действия да предприемем. Тогава след преговори можем да преосмислим позицията си, но към момента ние нямаме нищо конкретно, което да дискутираме", каза пред Дарик д-р Маргарита Точкова, председател на синдикалната организация КТ „Подкрепа" в центъра.

Медиците в кръвния център намират изказванията на министър Атанасова за обнадеждаващи, но ще настояват за конкретни промени във възнагражденията.