Болниците в Газа са препълнени с ранени, медикаментите не достигат
Болниците в Газа са препълнени с ранени, медикаментите не достигат / снимки: Reuters

Болниците в Газа са препълнени с ранени от израелските бомбардировки и изпитват критичен недостиг на животоспасяващи лекарства и други медикаменти, съобщи Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от Ройтерс.

Здравната агенция на ООН призова за 10 милиона долара от донори, за да бъдат осигурени липсващите медикаменти през следващите три месеца.

СЗО, позовавайки се на представители на здравното министерство в Газа, каза, че в конфликта са били ранени 382 души - 245 възрастни и 137 деца. Мнозина от тях са приети в болница с тежки изгаряния и рани, причинени от рухнали сгради, включително в областта на главата.

Според представители в Газа 43-ма палестинци, почти половината от тях цивилни, включително осем деца, са били убити от началото на въздушните удари на Израел. Трима израелски цивилни загинаха от ракета, изстреляна от палестинския анклав в четвъртък.

Болниците в Газа са препълнени с ранени медикаментите не достигат
netinfo

Израелската военна авиация и през тази нощ нанесе удари в северната част на ивицата Газа, в резултат на които загинаха двама палестинци, а 16 души, включително шестима журналисти, бяха ранени. Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на медицински източници.

В Бейт Ханун и Бейт Лахия - малки градове непосредствено до границата с Израел загинаха двама млади палестинци, поне 10 бяха ранени.

В най-големия град на анклава - Газа - израелската авиация обстрелва от въздуха комплекс сгради в центъра, където са разположени офисите на редица медии и по-специално близкият до управляващото движение Хамас телевизионен канал "Ал Кудс". Ранени бяха шестима журналисти, кракът на един от тях трябваше да бъде ампутиран, съобщиха палестински лекари, допълва БТА.

Междувременно, както предаде ДПА, израелски военен патрул попадна под сирийски обстрел на Голанските възвишения. Патрулът отвърна на огъня, няма пострадали, съобщи израелска военна говорителка.

На фона на засилените въздушни рейдове Израел продължи да съсредоточава сухопътни части на границата с ивицата Газа, но заповед за нахлуване още не е дадена.

Болниците в Газа са препълнени с ранени медикаментите не достигат
netinfo

Палестинските бойци възобновиха ракетния обстрел срещу израелската територия, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Три ракети паднаха край пристанищния град Ашкелон, но няма пострадали, обяви израелската армия.

Според оповестени данни на армията, от началото на операцията "Стълб на отбраната" в сряда са били ударени над 1000 цели в ивицата Газа. Унищожени са голямо количество ракетни пускови установки, оръжейни складове, тренировъчни лагери на палестинското движение Хамас, включително централния - "Сарая". В резултат на въздушните удари, на военния потенциал на палестинските бойци са нанесени значителни поражения.

От сряда срещу Израел са били изстреляни около 500 ракети, 267 от които са били прехванати от батареите на протиракетната отбрана "Железен купол", уточнява израелската армия.

Палестинските бойци на свой ред съобщават за 900 ракети изстреляни срещу израелска територия, и за свален израелски самолет.

Ракетната стрелба по района Гуш Дан /Телавивския и Централния окръг на Средиземноморското крайбрежие/ бойците смятат за свое главно постижение, защото сега под заплаха от обстрел се оказаха над три милиона израелци.

Болниците в Газа са препълнени с ранени медикаментите не достигат
netinfo

Лидерът на ливанската шиитска групировка Хизбула, Хасан Насрала, заяви, че всеки опит на израелските сили да предприемат сухопътна офанзива срещу Хамас в ивицата Газа би бил "необмислена стъпка", предаде ДПА. "Израелците ще извършат глупава грешка, ако решат да започнат сухопътна операция в Газа," заяви Насрала по време на шиитска религиозна церемония в южните предградия на Бейрут. "Съпротивата в Газа набра мощ, решимост и способност да планира," заяви Насрала, добавяйки, че огневата мощ на екстремистите от Хамас държи израелците непрекъснато нащрек.

Болниците в Газа са препълнени с ранени медикаментите не достигат
netinfo