Още 17 души загинаха при втора катастрофа в Египет
Още 17 души загинаха при втора катастрофа в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Още 17 души загинаха днес в Египет при втора тежка пътна катастрофа, часове след като над 50 души, от които 48 деца, загинаха, когато автобусът им беше блъснат от влак на железопътен прелез, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Катастрофата станала на шосе, на 50 км южно от Кайро, където товарен камион с пълна скорост се врязъл в пътнически микробус. По предварителни данни водачът на ТИР-а значително превишил ограничението на скоростта и не успял да се справи с управлението на камиона.

Сутринта в провинция Асют, на 300 км южно от столицата автобус, в който пътуваха около 60 ученици на възраст от пет до 11 години, беше блъснат с пълна скорост от пътнически влак на ж.п. прелез. Локомотивът премазал автобуса и го влачил няколкостотин метра.

Според очевидци водачът на автобуса не забелязал идващия влак и навлязъл с возилото в прелеза, тъй като небрежен железничар не спуснал бариерата и точно това причинило последвалия сблъсък. Египетските железници съобщиха, че стрелочникът, отговарял за прелеза, грубо нарушил инструкцията, напуснал своя пост и отишъл да спи.