ЕК очаква принципите на прозрачност и подбор да се приложат в избора на главен прокурор в България
ЕК очаква принципите на прозрачност и подбор да се приложат в избора на главен прокурор в България / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия отново отбелязва значението, което отдава на основните принципи на прозрачност и подбор на личностите на високопоставена служба, които да отговарят на изискванията за заслуги и почтеност - нещо, което постоянно заявяваме в докладите по механизма за сътрудничество и оценка. Това каза говорителят на ЕК Марк Грей на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с развитията около Конституционния съд в България, предава БТА.

Комисията се надява, че тези принципи ще бъдат изцяло приложени в продължаващия процес до неговото завършване, отбелязваме необходимостта от прилагането на тези принципи в
предстоящите процеси на подбор при задаващите се важни назначения, например на главен прокурор, добави говорителят.

Очевидно очакваме тези принципи да бъдат изцяло приложени в идните месеци. Естествено, ще продължим да наблюдаваме развитията отблизо, допълни той.

Грей заяви, че ЕК е наблюдавала вчерашните събития в България при церемонията по полагането на клетва на новоизбраните съдии в Конституционния съд. Имаме предвид важния вътрешен дебат в страната по този въпрос, посочи той.