Парламентът ще избира нов конституционен съдия
Парламентът ще избира нов конституционен съдия / Sofia Photo Agency

Правната комисия в парламента реши да се пристъпи към нов избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание на мястото на Венета Марковска. По този начин се цели да се излезе от правния казус след като вчера президентът Росен Плевнелиев бламира полагането на клетвата на Марковска. Правната комисия реши още да се съкратят сроковете и от 22 до 30 ноември да се приемат отново номинации за конституционен съдия. Освен това за разлика от ситуацията със сигнала относно Марковска, депутатите решиха, ако получат сигнали за новите кандидати, да ги разследват преди да гласува парламентът.

Според графика на депутатите от правната комисия след като до края на месеца се приемат документите за новите кандидати, до 10 декември ще се подават въпроси и сигнали във връзка с кандидатурите. След това на 12 декември ще се проведе изслушване в правната комисия, а седмица по-късно - и гласуването в парламента.

Председателят на комисията Искра Фидосова обясни, че вече ще се приемат и разглеждат и анонимни сигнали. Според нея обаче това може да доведе до неприятни последици: „Може да се окажем пред по-голям проблем от това, което имаме в момента - нежелание на добри професионалисти магистрати, с висок морал, нравствени качества, професионални да се кандидатират".

Фидосова допълни, че не намира лична вина в случая с Марковска и сигнала, който постъпи срещу нея и не беше разгледан: „Какво трябва да попитам аз прокуратурата и колегите от правна комисия като юристи. Уважаеми господин главен прокурор, има ли срещу някой неизвестен извършител в държавата образувано наказателно производство и би ли имало то някакво отношение към кандидатите X, Y и Z в Народното събрание".

Междувременно депутатите от ДПС напуснаха заседанието на комисията с аргумента, че не искат да участват в дебата по казуса, който доказвал неспазването на законовите и конституционни принципи. В крайна сметка беше решено следващата сряда пленарната зала да гласува стартирането на новата процедура.