Израел мобилизира 75 000 резервисти за операцията си в ивицата Газа
Израел мобилизира 75 000 резервисти за операцията си в ивицата Газа / снимки: Reuters

Израелският кабинет разреши мобилизирането на близо 75 000 резервисти за кампанията в Газа - над два пъти повече от одобрения брой в началото, съобщи Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху свика четиричасово съвещание с основните министри в Тел Авив, докато останалите членове на кабинета дадоха мнението си по телефона за повишаването на равнището на мобилизация. Решението на правителството не означава, че всички 75 000 резервисти ще бъдат повикани, но дава на военните разрешение да го направят при нужда.

Междувременно израелската армия съобщи, че затваря за цивилни три шосета, водещи до ивицата Газа или минаващи близо до границата с палестинската територия, предаде Ройтерс. Вероятно причината е струпване на войски в района, отбелязва агенцията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Израел и палестинското движение Хамас, което управлява ивицата Газа, "да спрат опасната ескалация" на напрежението в ивицата, за да се избегне продължаване на кръвопролитията в Израел и в палестинските територии. Ракетните нападения са неприемливи и трябва да престанат веднага, заяви говорителят на Бан Ки-мун Мартин Несирки, изразявайки позицията на генералния секретар. Израел трябва да прояви максимална сдържаност, подчерта той.

Бан Ки-мун планира скоро да посети района, добави Несирки. Според дипломати от ООН Бан ще посети Израел и Египет идната седмица.

Палестинският президент Махмуд Абас е поискал от шефа на Арабската лига още утре или в неделя да пристигне в Газа, предаде Ройтерс, цитирайки египетската агенция МЕНА.

Сирени за въздушно нападение се чуха по-рано през деня в Ерусалим. Радиото на израелската армия съобщи, че тревогата е била за израелски населени места, предаде Ройтерс. Франс прес предаде, че ракета е паднала в ненаселен район в околностите на Ерусалим. Минути след като прозвучаха сирените, въоръженото крило на Хамас заяви, че е изстреляло ракета "Касам" срещу Ерусалим, намиращ се на около 70 км от ивицата Газа.

По-рано беше съобщено за експлозия в района на Тел Авив, след като се задействаха сирените за въздушно нападение, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Веднага бойци на Хамас обявиха, че са изстреляли ракета от ивицата Газа по израелската столица. По данни на израелската полиция ракетата е паднала в морето, допълва Ройтерс.

Според ИТАР-ТАСС от ивицата Газа по Тел Авив са били изстреляни четири ракети с голям обсег Фаджр-5, а тяхната траектория е била през въздушния коридор на самолетите, отправящи се към града. Броят на жертвите на конфликта между Газа и Израел нарасна до 25 със смъртта на още двама палестинци, предава БТА. Единият е бил убит при въздушен удар в Южна Газа, а другият - при въздушен удар в северната част на палестинската територия, предаде ДПА.

Израел мобилизира 75 000 резервисти за операцията си в ивицата Газа
netinfo

Същевременно израелската армия отрече твърденията, че е извършила нападения в ивицата Газа по време на кратката визита на премиера на Египет днес, предаде Ройтерс. Хишам Кандил беше в ивицата за няколко часа. Израел обяви, че ще прекрати операциите си по време на тричасовото посещение. Говорител на израелската армия посочи, че около 50 ракети са били изстреляни от палестинска страна по Израел по време на посещението на Кандил. Една от тези ракети е нанесла щети в град Ашкелон, в южната част на Израел.

Редица международни авиокомпании преустановиха полетите до Тел Авив заради ескалацията на напрежението в региона и заради трите ракети, изстреляни от Газа по града.

Израел мобилизира 75 000 резервисти за операцията си в ивицата Газа
netinfo

Вчера бойците на въоръженото крило на Хамас изстреляха две ракети по Тел Авив. Едната падна в морето, а другата в предградие на столицата, но не причини жертви и материални щети. През нощта израелската авиация нанесе въздушни удари срещу ивицата Газа, много от които бяха насочени срещу едноименния град, съобщиха министерството на вътрешните работи на Хамас и АФП от мястото на събитието.

"През нощта имаше 130 нападения", каза за АФП говорителят на министерството Ислам Шахуан, допълвайки, че "няколко десетки от тях са били извършени в малките сутрешни часове" - нещо, което се потвърди от журналисти на агенцията в град Газа.

При ударите е разрушена административна сграда на МВР, служеща за подновяване на паспорти, в квартал "Тел ал Хауа", уточни говорителят. Според очевидци няколко тренировъчни лагера, използвани от палестински въоръжени групи, са унищожени при последните израелски удари.

Убийството на военен командир на Хамас при израелски въздушен удар в сряда предизвика размяна на ракетни удари между Израел и ислямистката групировка Хамас, която управлява ивицата Газа.