Изложба показва ценни книги и лични вещи на П. Р. Славейков
Изложба показва ценни книги и лични вещи на П. Р. Славейков / плакат: организатори

Представителна изложба под надслов "Да видят всички по света, че българский народ живее...", посветена на 185-та годишнина от рождението на Петко Рачев Славейков, гостува във Велико Търново. Тя ще бъде открита от 16,00 часа в Музей Възраждане и учредително събрание. Нейни организатори са Националният литературен музей, Къщата музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София и Регионалният исторически музея в старата столица.

Автор на изложбата е Здравка Никовска, гл. уредник на Къща музей "Петко и Пенчо Славейкови", художественото оформление е дело на Ивелина Велинова.
На откриването ще присъства директорът на Националния литературен музей Катя Зографова.

Тази изложба е поредната експозиционна проява, с която Националният литературен музей гостува на Регионалния исторически музей във Велико Търново. По този начин двете институции ще отбелязват 185-та  годишнина от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков.

Столичният музей на Славейковци ще покаже на съгражданите на големия възрожденец запазени ценни книги и редки първи издания от личната библиотека на Петко Рачов Славейков, вещи на семейството, както и част от уникалната етнографска колекция на големия българин.

Поет, преводач, публицист, автор на повече от 50 книги, борец за национална църква, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар, Петко Рачов Славейков /1827-1895/ е една истинска ренесансова, енциклопедична личност. Учителствал в безброй села и градове, обикалял и гонен по четирите краища на България, големият ни поет и общественик винаги е издигал в култ "народното начало"...През целия си бурен живот той не престава да изучава особеностите на българския национален характер и ревностно издирва и събира всички свидетелства за неговата уникална материална и духовна култура.

Плод на тази народополезна дейност е фундаменталният му труд "Български притчи или пословици и характерни думи" /1889/, съхранили словното богатство и народната мъдрост на деди и прадеди... Ала Петко Славейков е наясно, че картината на народния живот не би била пълна без опазването на онези материални знаци на националния ни фолклор, които в продължение на векове са ни помагали да оцелеем и да предадем своята духовна идентичност на бъдещите поколения.

Събирана целенасочено през целия му живот, сетне съхранявана и допълвана от неговите деца, днес оцелялата част от етнографската колекция на Дядо Славейков наброява 300 оригинални материала, датирани от края на ХVІІІ до началото на ХХ век.

Повече от  100 оригинални експоната организират тематичните центрове на изложбата. Тринадесет цветни пана представят живота и делото на Петко Рачов Славейков като просветител, журналист, поет, политик и обществен водач. Посетителите ще видят богато украсените народни костюми или отделни елементи от тях - мъжки, женски и детски ризи, бръчници, престилки, чорапи, пояси, колани, пафти; редките и ценни шевици и тъкани от различни райони на България; медните съдове, изработени от бащата на Петко Славейков - Рачо Казанджията; ръкописи, фотографии и лични вещи на Петко Славейков, както и вещи, принадлежали на неговото семейство.

Богатото съдържание на изложбата очертава и още един смислов център, представящ Петко Славейков като депутат и законодател, като пълноценен участник в изграждането и развитието на българската държавност. Преминал през много трудности и изпитания, Дядо Славейков никога не отстъпва от своите високи обществени идеали и никога не поставя своите лични или партийни интереси над общобългарските. Съдбовно свързан с народния живот, той пише: "По-напред съм син на България и служител на народа, а после - чиновник на правителството".

Изложбата ще остане във В. Търново до края на годината.