Повишаването на доходите на хората – предизвикателство номер едно според Дянков
Повишаването на доходите на хората – предизвикателство номер едно според Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повишаването на доходите на хората – предизвикателство номер едно според Дянков
58728
Повишаването на доходите на хората – предизвикателство номер едно според Дянков
  • Повишаването на доходите на хората – предизвикателство номер едно според Дянков

Много от младите и възрастните хора у нас не работят. Намаляването на активното население на пазара на труда ще бъде основният проблем пред икономическия растеж на България. Това стана ясно от думите на регионалния директор за Централна Европа и балтийските страни на Световната банка Питър Харолд по време на форум, посветен на златния растеж на страна ни.

В България трябва да се увеличи производителността на работещите. като и заетите, добави той. В противен случай това ще натежи на държавния бюджет, здравната и пенсионната системи. Според него трябва да се положат сериозни усилия за включване на ромското население на пазара на труда. До 10 години 20 на сто от българите, които ще навлизат в трудоспособна възраст, ще са от това малцинство. Също така трябва да се увеличи възрастта за пенсиониране, заяви Харолд.

Демографските проблеми бяха посочени и от финансовия министър Симеон Дянков като основно предизвикателство пред страната. Той изтъкна, че за него „борбата с лошата демография е борба за работни места". Според Дянков все повече възрастни хора искат да продължат да работят и след покриване на условията за придобиване право на пенсия и затова трябва да се въведат стимули. „Това, което отличава България, са младите хора, които отиват да работят навън. За да останат тези хора тук, ние трябва да им създадем работните места, да построим повече детски градини", каза Дянков. Той допълни, че са правени изчисления колко детски заведения не достигат в големите градове. Сметките показват, че още около 130 детски градини ще са напълно достатъчни, за да се обхванат всички деца.

Проблем номер едно за вицепремиера е обаче е това доходите на българите да стигнат средните за Европа. „На хората им е писнало да очакват стигането на тези средни нива на доходи и тази нетърпеливост води доста често до грешки в политическите решения дали една реформа е нужна или не е нужда. Примерът е здравната реформа", каза Дянков. Той допълни, че по отношение на доходите в последните години стигаме Гърция и изрази убеденост, че в следващите четири до пет години средният българин ще е по-богат от средния грък.

Според Питър Харолд страната ни трябва да увеличи разходите си за иновации и да инвестира в енергийна ефективност.