Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
58718
Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
  • Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата. Визирайки Венета Марковска (четвъртият новоизбран член), но без нито веднъж да спомене името й, държавният глава изложи мотивите защо ще бойкотира нейната клетва.

„Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от Прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам на полагането на клетвата”, аргументира решението си президентът и напусна залата.

Бившият главен прокурор и новоизбран конституционен съдия от квотата на президента Борис Велчев лаконично коментира, че трябва да се прецени какво да се прави в случая.

Самата Венета Марковска отказа да отговаря на въпроси, а единственото, което каза, беше "не" на въпрос дали ще се оттегли.

От администрацията на Конституционния съд обясниха, че вероятно ще се пристъпи към нов избор на съдия и парламентът трябва да реши какво да се прави.

Скандал в КС Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
netinfo

Тържествената церемония за полагането на клетва от новите конституционни съдии започна при безпрецедентни мерки за сигурност. Освен президентът Росен Плевнелиев на церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и на Върховния административен съд Георги Колев.

Скандал в КС Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
netinfo

Още преди старта обаче в Конституционния съд се развихри скандал. Причината бе, че само половината журналисти бяха допуснати да влязат в сградата. След като представителите на медиите се редиха около половин час пред входа, в крайна сметка само половината успяха да влязат, без никой да обясни защо спират другата половина.

Венета Марковска пристигна, придружавана от независимия депутат Дарин Матов, който я издигна за поста. Тя обаче отказа да коментира каквото и да било на влизане.

Скандал в КС Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
netinfo

Тази сутрин Висшият съдебен съвет прие оставката на Венета Марковска като съдия и зам.-председател на Върховния административен съд. Членовете на съвета гласуваха оставката й, като 18 от тях бяха „за”, двама - „против” и двама се въздържаха.

Нашумялата със скандалите около името й съдийка поиска да бъде освободена от поста си, за да отпаднат пречките пред встъпването й в длъжността „конституционен съдия”.

Пред Дарик временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов не изнесе подробности за съдържанието на писмото от прокуратурата, на което се позова президентът Росен Плевнелиев. Найденов само потвърди, че има разследване от края на 2010 г., в което е замесено и името на Венета Марковска.

По неофициална информация сигналът срещу Марковска бил подаден от ГДБОП. Той бил срещу неизвестен извършител и се отнасял за дарение, получено от нея след нейно съдебно решение.

Скандал в КС Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
netinfo

Новите членове на Конституционния съд, които положиха клетва, са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ.

На 24 октомври Марковска още трима кандидати се явиха пред парламентарната правна комисия, за да бъдат изслушани. Тогава депутатът от левицата Янаки Стоилов докладва сигнал срещу Марковска, но председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата. Няколко дни след това от Европейската комисия остро разкритикуваха, че парламентът прикрива сигнали. На това не беше обърнато внимание и депутатите гласуваха, без никой да повдигне темата. Така Марковска попадна сред избраните за конституционни съдии.

Медийно разследване от 2010-а разкри, че тогава е арестуван бизнесменът Георги Георгиев, сочен за близък на Марковска. След среща на Марковска със зам. вътрешни министри полицаите са уволнени. В разследването се казва, че той е приятел на Марковска, която е ходила да се среща със заместник-министри в МВР, за да ходатайства за него.Венета Марковска първо отричаше изобщо да има такава среща, а по-късно каза, че тя била за загубената й карта от ВАС. Сигналът, подписан с името Георги Колев, за който става дума, акцентира и върху съмнителните професионални отношения между съдия Марковска и адвокат Румен Еленски, като съобщава и за съвместната им покупка на имоти край морето.

Скандал в КС Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска
netinfo