Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кристалина Георгиева е родена през 1953 г. в София. Омъжена е и има едно дете. Владее английски и руски език, изучава френски.

Има магистърска степен по Политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство в София. Има докторска степен по Икономически науки от същия университет. Докторската й дисертация е посветена на Политиката на околната среда. Между 1977 г. и 1993 г. работи като преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

През този период е и научен сътрудник в Лондонското училище по икономика, а в продължение на една година е гостуващ професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет. През 1991 г. прави следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда, изнася лекции за икономики в преход и е консултант по политиката на околната среда за Източна Европа.

Тя е член на Европейската комисия, отговорен за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Преди да поеме този пост в Европейската комисия през февруари 2010 г., заема различни позиции в Световната банка. Започва работа там през 1993 г., първоначално като икономист по въпросите на околната среда, а в последствие става старши икономист по въпросите на околната среда. Продължава кариерата си в Световната банка като старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион, а по-късно става директор, отговорен за стратегията, политиките и отпускането на заеми, свързани с околната среда.

През 2004 г. работата й я отвежда в Москва, където заема поста директор на Световната банка, отговорен за Руската федерация и ръководи проекти за данъчна администрация, митници, образование, здравеопазване, околна среда и регионално развитие.

В периода 2007 - 2008 г. заема поста директор за устойчиво развитие и е избрана за вицепрезидент и корпоративен секретар на Групата на Световната банка. На този пост отговаря за отношенията между ръководството, борда на директорите и 186-те държави, които са акционери в Групата на Световната банка.

Заемала е длъжността член на Управителния съвет в различни организации за образование и околна среда. В момента е член на Съвета на настоятелите на Университета за национално и световно стопанство в София. Автор е на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика.

Източник: Представителство на Европейската комисия в България