Ученик от ГПЧЕ взе първо място в конкурса С очите си видях бедата
Ученик от ГПЧЕ взе първо място в конкурса С очите си видях бедата / GP4I-Pleven

10-годишния Анатоли Тодоров - възпитаник на ателие „Вторият живот на пластмасовата торбичка" с ръководител главен учител Мариана Кулева при Гимназия с преподаване на чужди езици - Плевен е класиран на първо място в Националния конкурс за рисунка "С очите си видях бедата". Награждаването се проведе на 7 ноември, сряда в сградата на Народното събрание.

Конкурсът е мероприятие извън училищните дейности, свързано с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Той се провежда за първи път през 2002 година по инициатива на ДА "Гражданска защита" под името "Мисия спасител", като след това прераства в Международен конкурс под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Партньори и съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и Националният дворец на децата.

Ателие „Вторият живот на пластмасовата торбичка" - ИИД по проект „УСПЕХ" -  „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти" е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора"  и е място за изява и обучение на децата в любов към природата и изграждане на  навици за опазване на околната среда; формира ценностна система у учениците и модел на поведение в училище, в къщи и в обществото в духа на активна гражданска подкрепа за опазване на околната среда.

Ателието формира култура за устойчиво развитие на околната среда като част от общата образователна култура на учениците и дава възможност за интеграция между дейности от различни културно-образователни области като Човекът и природата, Човекът и обществото, Български език, Домашен бит и техника, Математика, Изобразително изкуство, Музика.