Ревю, вулкан и ябълки в ОУ“Васил Левски“-Разград в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
Ревю, вулкан и ябълки в ОУ“Васил Левски“-Разград в Европейската седмица за намаляване на отпадъците / netinfo

Най-малко 7000 човека да научат за инициативите на ОУ“Васил Левски“-Разград, посветени на Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Това е целта на школското ръководство и на децата от екоклуб „Шрек“ в училището.
Седмицата започва в събота – 17 ноември, събитието се провежда за четвърта година, в него участват 30 държави, разградското училище за пръв път се включва, но вече е одобрено за участие, във всека от петте групи организации това се случва на до 10 проекта.
Малките разградчанчета са предвидили два етапа за реализация на своя проект.
Първият е под мото „Изяж плод, спести боклук, спаси природата!“. Първото събитие в него ще се случи в събота, чрез социалната мрежа Фейсбук децата от клуб „Шрек“ ще разпространят изготвена от тях електронна картичка с посланието на кампанията, написано на български и английски език. В понеделник всеки от учениците в училището ще получи по една ябълка с призив да изхвърли от менюто си вредните лакомства в опаковки и да ги замени с естествена и здравословна храна. Огризките от ябълките ще бъдат изхвърлени в специален компостер в училищния двор. В този ден всяка от паралелките в училището ще представи и своето послание по темата за втория живот на отпадъците, написано или нарисувано на специална екочанта.

Ревю вулкан и ябълки в ОУВасил ЛевскиРазград в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
netinfo

Вторият етап от проекта на учениците е под мотото „Втори живот на отпадъците“. Във вторник в 11,00 ч. членовете на екоклуб „Шрек“ организират изложба и демонстрация на изригване на 40-сантиметров вулкан, изработен от отпадъчни материали. Дизайнер на проекта е шестокласникът Радмил Гецов, с него е спечелил  награда от фестивал в Севлиево на Екопарламента. На следващия ден децата в същия час ще има изложба на школите по предприемачество, а в четвъртък в 11,00 ч. ще се проведе модно ревю на дрехи и аксесоари от рециклирани материали.