Атанасова се срещнала с директорите на кръвните центрове само „да набие канчета”
Атанасова се срещнала с директорите на кръвните центрове само „да набие канчета” / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Целта на срещата между здравния министър Десислава Атанасова и директорите на кръвните центрове беше да „набият канчетата" на персонала в тези центрове и да ги накарат да мълчат. Мнението изрази пред Дарик главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. По думите му обаче това няма да се случи, тъй като ножът вече е опрял до кокала и тези хора повече не могат да работят при условията, които им се предоставят.

От своя страна директорът на Националния цеентър по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев бе категоричен, че „набиване на канчета" по време на срещата не е имало, а разговорът е минал на високоинтелектуално ниво с взаимно разбиране. Андреев поясни, че никой от ръководството на лекарския съюз не е присъствал на срещата, независимо от важността й.

Ленков припомни, че директорите на центровете по трансфузионна хематология всъщност се назначават от здравния министър.

„Доколкото имаме информация, просто целта е била да им набият канчетата, да накарат персонала да мълчи. Но ножът е опрял до кокала, тъй като с една промяна на закона тези хора ги таксуват като държавни служители. И тези пари, които те са си заработили, им ги взимат и отиват в бюджета на здравеопазването. Те не искат повече пари от държавата, те искат тези пари, които си заработват ежемесечно, да останат при тях и с тях да могат да си повишат възнагражденията. Това е което искат колегите, нищо повече", обясни главният секретар на БЛС.

Според директора на Националния кръвен център доц. Андрей Андреев обаче обещаното на срещата от страна на здравния министър увеличение на заплатите, за сега удовлетворява ситуацията.

„Учудвам се, защото д-р Ленков не е присъствал и не знае, че „набиване на канчета" не е имало. Разговорът беше търсещ решение на тежкия проблем, който касае всички работещи в центровете. Защото увеличението от 16,63% е вече факт. А обещанието, за което и аз, и колегите попитахме - ще се случи ли - е, че от януари 2013 г. заплатите ще бъдат увеличени с още 18-20%. Засега това ни удовлетворява, защото се доближаваме до възнагражденията, които бяха взети с прословутия Закон за държавния служител, каквито ние не сме. За нещастие, ако трябва да ни се увеличат заплатите, може би трябва да ни направят такива служители, но това е друг въпрос."

Димитър Ленков категорично подчерта от името на съсловната организация на лекарите, че ако финансовите параметри на бюджета за НЗОК се запазят, рамков договор няма да бъде подписан.