КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Техника с висока резолюция „вижда” язви на стомаха
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Техника с висока резолюция „вижда” язви на стомаха / dariknews.bg/архив
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Техника с висока резолюция „вижда” язви на стомаха
58667
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Техника с висока резолюция „вижда” язви на стомаха
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Техника с висока резолюция „вижда” язви на стомаха

Язви и други болести на стомаха откриват японски ендоскопски апарати в МБАЛ „Еврохоспитал Пловдив". Те са уникални за града в момента, съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио гастроентерологът и управител на болницата д-р Венцеслав Джурков. Той уточни, че японската техника е с висока резолюция и така помага за лесното локализиране на язви, тумори и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

С тези апарати е възможно да се наблюдават промените в стомашната лигавица в начална фаза. По този начин пациенти без сериозни оплаквания могат да бъдат излекувани без да се стига до оперативно лечение, допълни д-р Джурков.

Самото изследване се извършва като това с конвенционалните апарати, като може да бъде направено с пълна упойка. Изследването на стомаха трае 2-3 минути, а това на дебелото черво - между 5 и 15 минути. То се покрива от Здравна каса.
Ако бъдат диагностицирани навреме, голяма част от болестите на стомашно-чревния тракт могат да бъдат излекувани почти на 100%. По този начин на пациента ще му бъде спестена операцията, от която следва трудно възстановяване.

В някои страни като Япония този тип изследвания са профилактични и много пациенти ги правят, дори без да имат оплаквания. При наследствена обремененост е добре стомахът да се преглежда поне веднъж на 12 месеца, а за дебелото черво - на няколко години.

Симптомите за проблеми са тежест, подуване на корема, общо неразположение, отпадналост, липса на апетит, киселини, повръщане, гадене.

Като изтезание за организма д-р Джурков определи пропускането на закуската и компенсирането с обилна вечеря, което много българи правят. Хората имат доста вредни хранителни навици и от опит зная, че трудно се отказват от тях. Затова препоръчвам поне обилното и не толкова полезно хранене да се редува с физическа активност - посещение на фитнес зала, разходки в парка или планината, каза още д-р Джурков.

Содата, която много българи пият, за да се справят с киселините е добър вариант, стига с нея да не се прекалява. Постоянната употреба води до изтъняване на стомашната лигавица и оттам до различни заболявания. На пазара вече има достатъчно алтернативи за премахване на киселиността, които са в пъти по-безвредни и щадящи стомаха, допълни д-р Джурков.

Цялото предаване можете да чуете от прикачения звуков файл.