Работещите в „Напоителни системи“ протестират заради забавени заплати
Работещите в „Напоителни системи“ протестират заради забавени заплати / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Работещите в „Напоителни системи“ протестират заради забавени заплати
58666
Работещите в „Напоителни системи“ протестират заради забавени заплати
  • Работещите в „Напоителни системи“ протестират заради забавени заплати

Стотици работници на „Напоителни системи" ЕАД от цялата страна излязоха на протест в столицата с искане да получат неизплатените си заплати. По данни на синдикатите държавното дружество не е изплащало заплати от юли тази година. Към днешна дата „Напоителни системи" дължи на 1898 работници и служители над 1 847 000 лева за работни заплати и осигуровки.

Протестът преминава спокойно при засилено полицейско присъствие, като кулминацията му бе пред сградата на финансовото министерство.

Основните искания на протестиращите са да им бъдат изплатени осигуровките и заплатите, като на места в страната хората не са получавали възнагражденията си от юли насам.

Игор Радкин, служител на Напоителни системи в Лом и Мизия, каза пред Дарик, каза че положението в предприятието е нетърпимо и се повтаря от няколко години. Особено тежко е за работниците със заплати под или около 300 лева, които са повече от 60 процента в клона в Мизия, каза Радкин. „Тези хора просто изнемогват и са принудени по всякакъв начин да могат да осигурят своите семейства. Не искам това да изглежда като някаква сензация, то не е особена новина в България, но имаме случаи, когато ни се докладва, че работници на предприятието отиват в кръвни центрове, за да дарят кръв срещу заплащане и храни, за да могат да осигурят семействата си", коментира Радкин. Повсеместна е и практиката за вземане на вересия на хранителни продукти. Той допълни, че много хора са взели банкови заеми и сега, когато получат някакви средства, финансовите институции ги вземат и техните семейства отново остават без пари.

Работещите в Напоителни системи протестират заради забавени заплати
netinfo

Синдикатите настояват водни обекти като реки и язовири да бъдат стопанисвани от държавата, а не със средства от предприятието, което и без това към момента няма възможност да изплаща и заплатите на служителите си.

Протестиращи и синдикалисти са били поканени за среща от представители на финансовото министерство, но те са отказали, тъй като вицепремиерът Симеон Дянков не е в сградата. Те са внесли декларация с исканията си.

Работещите в Напоителни системи протестират заради забавени заплати
netinfo