Бави се разглеждането на промени за отмяна на забраната за пушене, оплакват се депутати
Бави се разглеждането на промени за отмяна на забраната за пушене, оплакват се депутати / снимка: БГНЕС, aрхив
Бави се разглеждането на промени за отмяна на забраната за пушене, оплакват се депутати
58664
Бави се разглеждането на промени за отмяна на забраната за пушене, оплакват се депутати
  • Бави се разглеждането на промени за отмяна на забраната за пушене, оплакват се депутати

Независими народни представите, които внесоха законодателнтите промени, отменящи забраната за пушене на закрито, се оплакаха, че управляващите бавят разглеждането им. Думите им бяха подкрепени от представители на бизнеса.

„Рестрикцията беше приета с мотива, че изведнъж от ГЕРБ много се били загрижили за здравето на хората. Пушенето според тях било най-големият проблем за здравето на българите и едва ли не най-големият им проблем. И като се забрани паленето на цигари в заведения, родните пушачи щели много бързо да се откажат от този си порок. Да, ама не", коментира независимият депутат и вносител на промените Кирил Гумнеров. Народният представител цитира шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, че след въвеждането на забраната за пушене на закрито от акциз са събрани 115 млн. лв. повече. Гумнеров пресметна, че това е увеличение с около 8 на сто. „Което преведено на нормален език означава, че след въвеждане на забраната българите пушат с 8 процента повече цигари отколкото преди него", каза Гумнеров.

Забраната си действа, заведенията са на път да фалират, а хората пушат все повече и повече, очерта картината след въвеждането на ограниченията неродният представител. „По ясно доказателство, че забраната не изпълни целите, с които беше наложена, няма и не може да има", каза Гумнеров. Депутатът напомни, че идват избори и допълни, че „новото мото на хората в мрежата" е „Без бой ако можем, без цигари не".