Изложба – презентация „Разплитане-заплитане“
Изложба – презентация „Разплитане-заплитане“ / netinfo

 

Резултатите от два уъркшопа, част от културно-образователния проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства" ще бъдат представени на 16 ноември (петък) в сградата на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа" гр. Трявна. Уъркшопите са в областта на инсталационните художествени форми. Реализацията им е в периода 12 - 16 ноември под общата тема „Разплитане-заплитане". Участват ученици от тревненското художествено училище. Под ръководството на преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски", те се запознават с основни принципи в изграждането на художествени конструкции и в създаването на произведения от полето на светлинното и кинетичното изкуство.

Важни акценти в уъркшопите падат върху идеята за овладяване на пространството и използването му, като равностоен елемент в произведението, наред с материалните компоненти. Изследването на светлината и движението и включването на реално протичащото време е другата линия, която заниманията следват. В основата й лежи концепцията за търсене на нематериалност на произведението. Участниците ще насочат усилията си към създаване на атрактивни кинетични и интерактивни произведения, които да ги представят пред тревненската публика.

Двата уъркшопа са поредните изяви от втората фаза на проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства". Тя стартира миналия месец с изяви в сферата на лендарта на ученици от художествените гимназии в Троян и Трявна. Проектът инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Насочен е към млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства. Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят. Идеята е чрез поредица от кампанийни мероприятия (уъркшопи, презентации и изложби) да се създаде възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява.