Борисов: Възлагаме работа на обсерваторията, да си изкара парите
Борисов: Възлагаме работа на обсерваторията, да си изкара парите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов: Възлагаме работа на обсерваторията, да си изкара парите
58663
Борисов: Възлагаме работа на обсерваторията, да си изкара парите
  • Борисов: Възлагаме работа на обсерваторията, да си изкара парите

Министерствата на земеделието и на околната среда и водите ще възлагат задачи на националната астрономическа обсерватория в Рожен и така ще бъдат осигурени средства за оцеляването на обсерваторията до края на годината. Това стана ясно в началото на днешното заседание на правителството, след среща между премиера и ръководството на обсерваторията и института по астрономия към БАН.

От земеделското министерство ще бъдат осигурени 120 хиляди лева за финансиране на възложените дейности, а екоминистерството ще даде още 150 хиляди лева, обясни Бойко Борисов. Директорът на института по астрономия доцент Таню Бонев благодари за предложената алтернатива и предупреди, че е възможно астрономите да пропуснат избухването на някоя звезда или проследяването на астероид, приближаващ се към земята, след натоварването с допълнителните дейности.

Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложната, каза доцент Бонев. Методите за получаване, обработка, анализ и интерпретация на изображения могат да бъдат приложени в дейности, които са специфични за министерствата на околната среда и на земеделието и това ще бъде част от дейността на обсерваторията през следващите месеци, допълни той.

„Не мога да не добавя, че това ще ни отклони малко от дейностите, които са пряко свързани с астрономията. Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята, но няма как, времето трябва да се използва", коментира доц. Бонев и след прекъсване от премиера, който го попита точно това ли е трябвало да каже, той обясни: „Трябва да го спомена, няма как. Има един опасен астероид, който през 2036 година може и да ни удари".

Премиерът препоръча астрономите да гледат астероида, а директорът на обсерваторията отговори, че те ще го наблюдават, ако им остане време от другите дейности, с които сега се натоварват допълнително, за да получат финансова инжекция към бюджета на Института по астрономия и националната обсерватория.

„Мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието им върху горите и околната среда", каза министър-председателят. Той допълни, че се подписват два договора за това. Министър-председателят припомни, че БАН има свой бюджет и тя трябва да се грижи за своите институти. „Но след като са я докарали дотук, с два допълнителни договори им възлагаме работа, за да могат да си изкарат парите", каза премиерът.