Газпром ще приеме условията на България за участието й в Южен поток,  смята руски експерт
Газпром ще приеме условията на България за участието й в Южен поток, смята руски експерт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Проектът за газопровод "Южен поток" от Русия към Европа по дъното на Черно море скоро ще стартира. "Газпром" подписа окончателно инвестиционно решение със Словения, днес се кани да подпише в Италия такъв документ за подводната отсечка, а утре - да оформи и документите с България, пише руският в. "Комерсант".

Изданието нарича България "последна и ключова от транзитните държави, с които "Газпром" още не се е разбрал за полагането на тръбата".

Преди подписването на инвестиционното решение българските власти искат да получат от руския монополист и допълнителна отстъпка в цената на газа. "Газпром" отказва да обвързва двата въпроса, но независимо от "редица спорни моменти" в преговорите не очаква проблеми от България и се надява да започне изграждането на газопровода на 7 декември, се казва в статията.

Според източник на вестника от София тази година България плаща на "Газпром" по 534 долара за 1000 куб. метра газ, а през 2013 г. разчита да плаща "по-малко от 500 долара".

Руският експерт Виталий Крюков смята, че "Газпром" ще приеме условията на България, доколкото потреблението й не е твърде голямо - 2,8 милиарда куб. метра през 2011 г. Значението на "Южен поток" за газовия монополист е далеч по-голямо, а България е последната транзитна страна, неподписала още окончателното инвестиционно решение, посочва анализаторът.(БТА)