Йордан Цонев: Данък „лихва” - хаотична и прокризисна мярка
Йордан Цонев: Данък „лихва” - хаотична и прокризисна мярка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Йордан Цонев: Данък „лихва” - хаотична и прокризисна мярка
58653
Йордан Цонев: Данък „лихва” - хаотична и прокризисна мярка
  • Йордан Цонев: Данък „лихва” - хаотична и прокризисна мярка

В края на мандата, когато се предполага, че едно управление трябва да е помогнало на хората да живеят по-добре, а то въвежда нов данък, може би очаквано получава еднозначна негативна оценка от един от политическите си опоненти - ДПС. Партията обяви днес, че започва консултации за шестия вот на недоверие към кабинета „Борисов”. Разговор с Йордан Цонев, депутат от ДПС:

Нека започнем нашия разговор в една сфера, в която вие сте силен - икономическите теми. Въвеждането на данък лихва само върху срочните депозити, както днес бе решено от бюджетната комисия в парламента, ще снеме ли товара от новия налог поне от част от хората от гледна точка на това, че безсрочните влогове, детските влогове и разплащателните сметки остават извън обхвата на данъка.

Не, просто ще направи невъзможно администрирането на данъка. По такъв начин упражнението да влязат във фиска някакви пари ще бъде обречено на провал, както и ние прогнозирахме. Изобщо паническите движения на ГЕРБ с цел събиране на. . . така, напълване на фиска, са първо безкрайно некомпетентни, въобще  не държат сметка за положението, в което се намират хората с ниските доходи, с кризата, с безработицата и т.н. И аз мисля, че този факт в края на мандата е ярка илюстрация на всички хаотични и прокризисни действия през целия мандат. А мисля, че думите са излишни, хората разбират за какво става дума.

Т.е. вие сте категоричен, че тези 120 млн. лв., за които говорят управляващите, че ще се съберат, и с тях ще бъде подкрепено увеличението на пенсиите от 1 април, няма как да бъдат събрани?

Е, то е безкраен цинизъм. Не че е нещо чуждо на ГЕРБ да казваш, че ще вземеш от влоговете, от доходите от лихви, за да дадеш на пенсионерите, при положение че точно голямата маса пенсионери имат някакви влогове, които през целия си живот хората по един или друг начин са спестявали. Но както и да е. Да, няма да стане, ако това е целта на упражнението, няма да стане. Но да ви кажа честно, той така е конструиран бюджетът, че в първата половина ще бъдат направени разходите, а приходите този, който дойде на власт след тях, ще трябва да ги събира.

Т.е. може да очакваме, че ще се наложи актуализация на бюджета след изборите?

Може да бъдете абсолютно сигурни в това. Бюджетът е направен с нереална приходна част, но за сметка на това с реални разходи за изборите.

Една от другите крачки на кабинета, която беше доста критикувана, беше идеята да се въведат различни ставки за онлайн хазарт и конвенционалните игри. Сега на заседанието на бюджетна комисия това бе премахнато - всички ще се облагат с 15 на сто. Този ход поне правилен ли е на кабинета или…

Не, абсолютно неправилен. Идеята на новия закон за хазарта, който те приеха преди шест месеца, беше да се лицензират онлайн залаганията, които по данни на ГДБОП са около 1 милиард годишно, 1 млрд. лева български пари, пари на българските граждани изтичат към сайтове, които не са регистрирани в България и които не се облагат с никакъв данък. Та идеята, така, благородната идея беше те да започнат да се лицензират в България, да се създаде един режим, при който да почнат да влизат постъпления в бюджета. С това приравняване на всички, с този 15-процентен данък статуквото ще се запази, т.е. парите, залозите ще се правят към чужбина и парите ще отиват в чужбина и няма да се облагат с никакъв данък. Така че това е още едно потвърждение на тезата, която ви казах, че има голяма, така, непоносима за страната доза некомпетентност това управление. Освен всички други недостатъци, разбира се, които всички ги знаем.

От това, което казвате, мога да разбера, че ГЕРБ ще остави в много лошо икономическо състояние държавата. Кой трябва да понесе отговорност обаче?

Мога да ви кажа в какво състояние ще остави държавата, и то на езика, на който биха ме разбрали всички слушатели и тези, които не са специалисти в материята. 6,5 млрд. изхарчени резерви и увеличен дълг и срещу това изключително висока безработица. Намаляване на доходите, през всичките три години и половина от управлението на ГЕРБ не е имало никакво реално увеличение на доходите. Сега ще има някаква частична индексация на пенсиите, която дори няма да обхване инфлацията. И срещу това изяждане на резервите не стои никакъв икономически растеж, точно обратното - страната е в депресия, около точката на депресията, вече трета година. Аз не мисля, че може да се даде по-красноречива оценка от тази. Никакви реформи - нито в здравеопазването, нито в образованието, нито в никоя друга система, които да са довели до подобряване на ефективността на тези публични разходи. И това според мен е финалната оценка за управлението на ГЕРБ - некомпетентност, арогантност и в голяма степен корупционни  практики. В много по-голяма, отколкото в досегашните правителства, в много по-голяма. Само си спомнете какво е положението с контрабандата, с  толерирането, с обществените поръчки, какво е състоянието на малкия и средния бизнес. Мога да ви дам няколко факта: само от тази година, от началото до края на октомври, 13 000 малки и средни предприятия са затворили своите врати. 49% от българските фирми са само с един работник - т.е. собственикът… Пълен колапс на икономиката. Следващият кабинет, който и да е той, ще завари това - изядени резерви, увеличен външен дълг, икономика в точката на депресията, най-ниските доходи в Европа са станали още по-ниски. Това е финалът, финалът на управлението на ГЕРБ. Затова ние ще искаме вот на недоверие и в анонса ви чух, че тъй като не са минали предните, дали си струва да се иска такъв. Ами, парламентарната опозиция няма други средства да покаже на гражданите, че това управление е пълен провал, освен да иска вот на недоверие и в дебатите да се опита да покаже… да докаже тезата си, въпреки че тя вече не се нуждае от доказателства - обикновените хора, гражданите на страната прекрасно усещат провала на това управление. Така че ние нямаме друг избор. Убеден съм, че пак вотът на недоверие няма да бъде предаван по телевизията. Убеден съм, че на вота на недоверие, негово величество българският премиер няма да присъства в Народното събрание, нищо, че България е парламентарна република, нищо, че това е най-високо възможната форма на парламентарен контрол - вотът на недоверие. Нищо, че конституцията го изисква, законите и т.н. Той стои над тези неща и със сигурност няма да присъства, и със сигурност няма да се предава по телевизията и по радиото, но това няма да му помогне. На изборите това няма да му помогне. Не е помогнало на нито едно правителство досега. Българският гражданин прекрасно знае как да гласува, когато дойдат избори.

Не се ли страхувате обаче, че с искането на вот на недоверие към кабинета това всъщност по-скоро ще доведе до консолидация на властта, до циментиране?

Ами, тя от това повече не може да се консолидира, тя е бетонно консолидирана около едно малцинство от 116 народни представители плюс 20, които си накрадоха от другите парламентарни групи. Вижте, това правителство освен всичко друго въведе и нов вид изборна кражба, изборна измама. Досега изборните измами ставаха преди избори и по време на избори. Сега изборните измами ГЕРБ ги прави преди избори, по време на избори и след избори. След избори изборната измама е да си накрадеш, да си напазаруваш депутати от другите парламентарни групи. Така че какво да ги консолидираме, те са си толкова консолидирани, че няма накъде повече.

Днес от БСП се оплакаха, че ГЕРБ правят опити да купят техни кметове. Дали при ДПС също се появява такова явление?

Не, при ДПС не правят такива опити. При ДПС правят опити да плашат кметовете, да ги арестуват, да им правят по 7 проверки за един и същ проблем, за да намерят нещо, да ги вкарат в затвора и т.н. Разбира се, няма нито един осъден, според мен няма и да има. Но целият инструментариум на политическото насилие - било то през Министерството на вътрешните работи, било то през другите държавни институции, е в ход от първият ден на управлението на ГЕРБ досега. И то е в ход не само спрямо политическия опонент, то е в ход и спрямо българските граждани.