Румен Петков внесе искане за временна анкетна комисия по случая в Коиловци
Румен Петков внесе искане за временна анкетна комисия по случая в Коиловци / снимка: DarikNews.bg, архив
Румен Петков внесе искане за временна анкетна комисия по случая в Коиловци
58597
Румен Петков внесе искане за временна анкетна комисия по случая в Коиловци
  • Румен Петков внесе искане за временна анкетна комисия по случая в Коиловци

Депутатът от левицата Румен Петков е внесъл в парламентарната група на БСП мотивите към проекта за решение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на инцидента с чужденците, определени като французи, на 16 октомври в землището на село Коиловци - община Плевен. Това съобщи депутатът пред журналисти.

"Изминаха над 25 дни от инцидента и няма разумно обяснение от българските власти за това какво се е случило. При положение, че съм депозирал питане до вътрешния министър Цветан Цветанов и до министъра на отбраната Аню Ангелов, това показва, че държавата и не иска, и не може да събере целия обем от информация, свързан с инцидента и да го представи във възможния разумен начин пред обществото". Според Румен Петков вместо компетентните органи да дадат официална информация, те са наложили тотално затъмнение по случая и това е силно притеснително за жителите на село Коиловци, които живеят в страх от различните версии, битуващи за случилото се.

"Аз съм убеден, че е нарушена системата за националната сигурност на нашата страна. Нещо повече, създава се впечатлението, че България е готова да амнистира чужденци, извършили серия от престъпления". Според Румен Петков в случая чужденците са извършили минимум три престъпления. "Имам основание да считам, че вече "Съдебна медицина" е идентифицирала един от материалите в така наречената "военно-полева болница" като морфин", каза депутатът и бивш вътрешен министър и припомни, че по българското законодателство, когато има такава идентификация, човекът, който пренася морфина, е подсъден за притежание на наркотици.

Другото престъпление, което са извършили чужденците по мнение на Румен Петков, е незаконно проникване на територията на България. "Имам основание да считам, че единият е бил без документи и че други двама са били с неистински документи", коментира Петков. "Затова миналата седмица депозирах и в комисията за контрол на ДАНС искане да бъде извършена проверка и в централата, и в управлението на ДАНС в Плевен, за това дали е проверена чрез Интерпол автентичността на документите и тяхната истинност и какъв е резултатът от тази проверка".

Румен Петков каза, че според него чужденците са били изведени от страната по един доста безскрупулен и безогледен начин. "Не може хора, които са извършили престъпление на наша територия да ги извеждаме така, а жителите на село Коиловци, които са действали в процес на самозащита са били задържани за 24 часа. Искам да бъде направена проверка от изпълняващия длъжността прокурор по случая и момчетата да бъдат разпитани, какво е било отношението на наблюдаващия прокурор и какви реплики е отправил той по техен адрес".

"Това е изключително скандално - хора, които са извършили престъпление на наша територия да бъдат изведени със силата на властта и да не им бъде потърсена отговорност за това, което са извършили, а нашите граждани, които са се защитавали, да бъдат арестувани за 24 часа. Ако това са престъпници и са задържани, защо не са предприети мерки по българското законодателство. Ако пък са тренировъчен екип, как българските власти са били предупредени за тази тренировка и какво е било отношението на българските власти към тази тренировка".

Депутатът от левицата припомни, че е отправил питане и до министър Аню Ангелов и "въпросът ми е пределно ясен: Имало ли е облитане на територията на нашия регион на река Дунав във вътрешността на страната и на север от река Дунав?". Той коментира, че тази информация може да се вземе от ПВО за пет минути, "но отговор на този въпрос няма. Очевидно е, че има голям конфуз, голям проблем, очевидно ситуацията е повече от скандална. Ние бягаме от този въпрос и никой не иска да обясни на обществото".

48 подписа на народни представители /една пета/ са нужни, за да се назначи анкетна комисия. Румен Петков каза, че в рамките на тази седмица трябва да бъдат събрани подписите да се внесе предложението в деловодството на Народното събрание, за да може да се гледа следващата седмица.

"Ако това не бъде подкрепено, аз ще се обърна към група народни представители, които в работата си са имали отношение към националната сигурност, да направим проверка във всички звена: в ДАНС с конкретния въпрос, който съм задал, в МВР, в поделенията в Плевен и в Пордим, включително със съответния дознател, на който е представен протокола от Съдебна медицина за анализа на средствата, които са намерени във "военно-полевата болница".

"Не може да не направи впечатление, че целта на лекуваните французи е била час по-скоро да напуснат страната. Те не са търсили форма на защита и отстояване на човешките си и граждански права. Те са търсили час по-скоро напускане на страната и ние като държава - слугинаж сме ги изпроводили тържествено. Тази нелепост, ако е грешка на френската държава, приятелските ни отношения и уважението ни към Франция не трябва да ни пречат да го кажем - иначе ние не сме държава".

Други новини от Плевен