Племенникът на обезобразения бизнесмен остава в ареста, оръжието го няма
Племенникът на обезобразения бизнесмен остава в ареста, оръжието го няма / снимка: Impact Press Group

Варненският окръжен съд остави в ареста обвинения за убийство на бизнесмена Борислав Енев, чийто труп беше открит обезобразен миналия четвъртък в къщата му в Аксаково. Според прокуратура събраните до този момент доказателства сочат, че извършителят на престъплението е племенникът на жертвата 26-годишният Димо Стоянов.

Версията на държавното обвинение е, че убийството е извършено между 14:03 и 14:31 ч. на 7 ноември (сряда), ден преди да бъде намереното тялото на убития. В първия час е имало телефонен разговор между Енев и племенника му, а във втория – партньор на бизнесмена безуспешно се е опитвал да се свърже с него. Огнестрелното оръжие, с което е извършено престъплението, все още не открито. Близки на Стоянов са свидетелствали, че седмица по-рано той е купил оръжие, като разследващите са установили продавача.

За да не понесе имуществени вреди при водените съдебни дела срещу фирмата „МА-БС инвест”, миналата година чичото е прехвърлил на племенника си дружеството, което притежава сериозни активи. Според прокуратурата това е бил и мотивът на Стоянов да извърши убийството. Той единствен е притежавал друг ключ за жилището на бизнесмена. От външната страна на патрона на входната врата са открити следи от лепило, които да попречат на лесното влизане в апартамента.

Обвинението към Стоянов е прибързано, зави в съдебната зала адвокатът му Иван Томов. Той изтъкна, че клиентът му сам е предал дрехите и вещите, с които е бил в предполагаемия интервал от време на извършване на убийството. Резултатите от изследванията им обаче още не били готови. Защитникът оспори и евентуалния мотив на престъплението, тъй като Стоянов е бил едноличен собственик на фирмата и сам е вземал решения за нея. 

Извън съдебната зала Томов добави, че преди убийството племенникът е дал на чичо си 53 000 лв. от продажба на имот, като парите не са открити от разследващите. Между  14:03 и 14:31 ч. клиентът му бил с работници на строителен обект в Аксаково, които са потвърдили алибито му. В 14:38 ч. заедно със свой приятел са отишли с кола до магазин „Метро”, където са запечатани от охранителните камери. Имало е много измамени хора от Борислав Енев, които също са имали мотив за убийство, каза още адвокатът

Обвиняемият отказа да говори пред съда. Той може да обжалва мярката си за неотклонение в 7-дневен срок.

Димо Стоянов е осъждан през 2004 г. за кражба на автомобил.