Министър Атанасова призова подалите оставки лекари да преосмислят решението си
Министър Атанасова призова подалите оставки лекари да преосмислят решението си / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Заплатите на работещите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници в страната са увеличени с близо 17% от 1 ноември. Средствата са осигурени от преразпределение на бюджета на Министерство на здравеопазването.

За 2013-та тези средства са също гарантирани, като с реализирането на структурни промени е възможно още увеличение на възнагражденията. Това каза по повод масовото напускане на медици здравният министър Десислава Атанасова.

Тя отправи апел към подалите оставки да преосмислят решението си в момент на криза и в невъзможност от друго място да се осигурят средства за по-високи заплати.

Това е и въпрос на национална сигурност, тъй като без тези служители центърът във Варна не може да работи, мотивира се министър Атанасова.

Според нея заразите с хепатит А по места вече са преодолени и е овладян приемът в лечебните заведения.

В продължение на месец и половина в 40 населени места в страната ще се реализират педиатрични прегледи чрез мобилните кабинети, с които министерството разполага. Те ще бъдат разположени на места с компактно ромско население, за да се обхванат максимален брой пациенти, които нямат достъп до здравни услуги.

Дейностите ще бъдат реализирани с помощта на здравни медиатори и лекари-специалисти от местните болнични заведения.

Ще бъдат извършени и безплатни детски ваксинации и прегледи за туберкулоза.

Старт на кампанията се дава от Перник, като инициатор за прегледите по места с мобилните кабинети е народният представител Ирена Соколова.

Здравният министър Десислава Атанасова и вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, участват в организирания в Перник форум на тема: "Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) - приоритети и изпълнение. Акценти върху майчино и детско здравеопазване".

Във форума участват и народният представител Ирена Соколова, главният държавен здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев, секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет Росица Иванова, директорът на Областна дирекция на МВР в Перник комисар Валентин Димитров.