Започва третият Фестивал на меда
Започва третият Фестивал на меда / Дарик Добрич

Третият Фестивал на меда и пчелните продукти ще се проведе от днес до 18 ноември в Добрич. Събитието се организира от Съюза на българските пчелари. Основната му цел е да се даде възможност за директна среща и обмен на информация между производители-пчелари от цяла България и граждани и гости на града.

Регионалният координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков и Стойчо Стойчев - председател на браншовата организация „Пчела" заявиха, че през миналия зимен сезон една трета от пчелите в страната не са презимували. На територията на областта най-сериозно е било положението в някои села от община Генерал Тошево, като Средина и Пчеларово. Пчеларите трябва да си знаят правата и да си търсят в срок полагащите се обезщетения, отбелязаха браншовиците.

Средният добив на мед за областта е между 25 и 30 кг от пчелно семейство и е в пъти по-висок от този за страната. Изкупните цени на едро обаче остават ниски - нивото им се запазва в порядъка на 4 - 4.20 лева за кг, което е много под себестойността. Според пчеларите провеждане на фестивали на меда в различни градове на страната ще помогнат за популяризиране на полезния продукт. Вътрешният пазар е най-доброто място за неговата реализация, убедени са те.

Фестивалът е под патронажа на областния управител Желязко Желязков. Сергиите са разположени между бившето кино "Родина" и ресторант "Добруджа".