Руският патриарх Кирил призова в Израел за диалог между религиите
Руският патриарх Кирил призова в Израел за диалог между религиите / снимки: Reuters

За засилено сътрудничество между религиите призова патриархът на Руската православна църква Кирил по време на днешните си срещи с великите равини на Израел в Ерусалим, на третия ден от посещението си по Светите места, предаде АФП.

В тези времена, когато все повече хора се отказват от вярата и традициите си, е особено важно да запазим връзките между духовните люде, отбеляза патриархът на среща с великия сефарадски равин на Израел Шломо Амар. „Днес, когато много хора смятат, че най-важното в живота е да си свободен и се отказват от вярванията си, е важно да запазим нравствените ценности”, добави той в изявлението си, предаде БТА.

Висшият руски православен духовник се срещна и с израелския президент Шимон Перес. Двамата обсъдиха в Йерусалим развитието на руско-израелските отношения и ролята на религията за омиротворяването на Близкия Изток.

„Знаем какво се случва, когато религията се подменя с фанатизъм... Ние се стремим към мир, уважаваме мира и ще го постигнем”, заяви Перес. Израелският президент подчерта, че с дълбоко уважение се отнася към православните християни и ще направи всичко, за да осигури тяхната безопасност и духовно спокойствие на територията на страната.

Руският патриарх Кирил призова в Израел за диалог между религиите
netinfo


„Това, което се случва в Близкия Изток, не може да не ни тревожи. Религията има значителен миротворчески потенциал. Ние трябва да го използваме, за да съдействаме на промените към по-добро”, заяви патриарх Кирил.

В понеделник партиархът на Москва и цяла Русия ще посети мемориала на холокоста Яд Вашем в Ерусалим.