В САЩ набира скорост подготовката за президентските избори през 2016 г.
В САЩ набира скорост подготовката за президентските избори през 2016 г. / снимки: Reuters

Прахът от кампанията за президентските избори в САЩ още не се е разсеял, а разговорите кой ще бъде номиниран за следващите избори през 2016 г. вече започнаха, предаде Ройтерс.

Този път и двете основни партии - републиканците и демократите, ще търсят достоен кандидат.

Спектърът от потенциални номинации варира от сегашния държавен секретар Хилари Клинтън, която участва в тежка битка на първичните избори на Демократическата партия през 2008 г. срещу сегашния президент, до Пол Райън, който беше кандидат за вицепрезидент на републиканците на изборите на 6 ноември.

И двете партии, поне на този етап, могат да подбират измежду много други имена, за да изберат най-вероятният приемник на Барак Обама след четири години, посочва Ройтерс.

В списъка на най-вероятните потенциални претенденти на републиканските са включени един Буш, още двама бели, един кубинец, един индиец и една афроамериканка.

Джеб Буш, брат на бившия президент Джордж Уокър Буш и син на друг бивш президент - Джордж Буш Старши. Джеб Буш, бивш губернатор на Флорида, трябва сам да прецени дали трети Буш в Белия дом няма да се окаже прекалено много за американците, посочва Ройтерс.

Сенаторът-републиканец от Флорида Марко Рубио вече е насрочил за 17 ноември първата си проява в критично важния за всеки избран президент щат Охайо. Рубио, на 41 години, е кубинец по произход и е смятан за едно от новите лица в Републиканската партия и във фракцията "Чаеното парти". Той беше сред основните говорители на партийния конгрес в Тампа, който номинира Мит Ромни, и сигурно щеше да привлече повече внимание, ако веднага след него на трибуната не излезе актьорът Клинт Ийстуд, посочва Ройтерс.

В кръга на републиканските претенденти е разбира се и 42-годишният Пол Райън, вече бивш кандидат за вицепрезидент. Като председател на бюджетната комисия на камарата на представителите той стана любимец на мнозина консерватори с плана си за сериозно съкращаване на федералните разходи. Той би могъл да спечели в традиционно гласуващия за демократите Уисконсин, където е роден, но фактът, че бе "вице" на Мит Ромни не помогна щатът да премине на страната на републиканците. При това като член на Камарата на представителите Райън много трудно би спечелил президентския пост, поне така сочи статистиката. Освен това той няма никакъв политически опит извън Вашингтон.

В групата на претендентите е и Крис Кристи, губернаторът-републиканец на силно пострадалия от урагана "Санди" щат Ню Джърси. Той е сред най-умелите оратори на републиканците по вътрешни проблеми. Но дни преди изборите той предизвика учудване с топлите си думи по адрес на демократа Обама, произнесени в най-тежкия момент от усилията да бъдат преодолени последствията от урагана.

Сред републиканските претенденти освен кубинец по произход има и индиец - 41-годишният губернатор на Луизиана Боби Джиндъл. Джиндъл бе сред хората, от които Ромни трябваше да избере своя кандидат за вицепрезидент.

И накрая - Кондолиза Райс, афроамериканка на 58 години, бивш държавен секретар и съветник по въпросите на националната сигурност при Джордж Уокър Буш. В момента тя преподава в университета "Станфорд". Ако бъде номинирана, тя ще трябва да отговаря на трудни въпроси около решението на Джордж Уокър Буш за военна интервенция в Ирак въз основа на невярна информация, твърди Ройтерс.

Демократите естествено гледат с надежда към 65-годишната Хилари Клинтън, която може да изброи дълъг списък от аргументи в своя полза. На всичко отгоре нея сигурно я привлича идеята да стане първата жена президент на САЩ. Тя не успя да се справи с Обама през 2008 г., но преглътна загубата и прие поста държавен секретар - което може само да й бъде от полза. Тя се оказа един от най-лоялните членове на кабинета на Барак Обама, а съпругът й - бившият президент Бил Клинтън - направи най-впечатляващото изказване в подкрепа на Обама на националния конгрес на демократите, с което му осигури кандидатурата за втори мандат. Сега Обама е задължен да върне жеста на Клинтън.

Големият въпрос на 2016 г. ще бъде дали сегашният вицепрезидент Джо Байдън, който скоро ще навърши 70 години, ще се опита да наследи своя сегашен началник. На 6 ноември журналист го попита дали за последен път гласува за себе си. Байдън отговори с категорично "Не". Макар и с огромен външнополитически опит, Байдън не се отличава с особена тактичност. По време на предизборната кампания той попита събралата се около него тълпа от привърженици в щата Вирджиния, че Ромни и републиканците искат "пак да ви сложат веригите". Обама остана лоялен на своя Номер 2, за което Байдън също му отвърна с лоялност. Един от най-вероятните сценарии е Байдън все пак да даде път на Хилари Клинтън и да поеме поста държавен секретар, ако тя бъде избрана.

Следващият в списъка е 49-годишният Мартин О'Мали, губернатор на Мериленд, смятан за един от големите либерали сред демократите. Той е привърженик на еднополовите бракове - и ненапразно те бяха легализирани в неговия щат след референдума, състоял се едновременно с президентските избори на 6 ноември. О'Мали е последователен радетел на идеята да се подобри образованието на американските деца и нарича незаконните имигранти "новите американци". Шансовете му да бъде номиниран за изборите през 2016 г. зависят от това дали Клинтън или Байдън междувременно ще се откажат.

През 2008 г. мултимилионерът Марк Уорнър, сенатор от Вирджиния, се отказа да се кандидатира. Междувременно той се справи добре с икономиката на щата, който го изпрати в Сената. Уорнър е известен като умерен. През 2016 г., ако не се кандидатира за президент, почти е сигурно, че ще се кандидатира за губернатор на Вирджиния.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо не се прояви особено в предизборната кампания. Решението му да се кандидатира за номинацията на демократите за следващите избори зависи от това дали Хилари Клинтън ще се кандидатира, тъй като и двамата, като родени в щата Ню Йорк, в крайна сметка ще разчитат на едни и същи източници за финансирането на евентуалната си кампания. Едновременно с това Куомо е сред най-популярните личности в Демократическата партия, с одобрение над 70 на сто в проучвания на общественото мнение. Той също е привърженик на еднополовите бракове и защита им в рамките на управлявания от него щат го прави популярен и сред т. нар. прогресивни среди, посочва Ройтерс. Като американец от италиански произход и католик Куомо, както и Байдън, може да се окаже сериозен вариант за приемник на Обама в консервативните щати от т. нар. "ръждив пояс", който се простира от Средния запад до североизточните щати и застъпва част от американския юг, изтъква Ройтерс. (БТА)

В САЩ набира скорост подготовката за президентските избори през 2016 г
netinfo