Търговията с хора на Балканите се разраства
Търговията с хора на Балканите се разраства / снимка: Reuters, архив

Търговията с хора бележи "тревожно" разширяване в Югоизточна Европа, като се разрастват всякакви форми на експлоатация, но най-вече експлоатацията на деца, констатираха експерти в Букурещ, цитирани от БГНЕС.

"Тази търговия се разраства и сексуалната експлоатация не е единствената й форма", заяви специалната представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по тази тема Мария Грация Джанмаринаро.

Все повече жени, мъже и деца от Балканите, Молдова и Украйна стават жертва на мрежи, които ги принуждават да проституират, да работят като роби, да просят и да извършват престъпления. Дестинацията е "стара Европа", на запад, но също така към Русия, Турция, Кипър, както и туристическите зони около Черно море - Румъния, България, а също така около Адриатическо море - Хърватия и Черна гора.

"През 2011 година основните дестинации на украинските жертви на тази търговия са били Русия и Полша", заяви Елизавета Степану от украинския Международен център по правата на жените. "Феноменът търговия с живи същества в Югоизточна Европа е тревожен, защото експлоатацията на малолетни се разширява. Мрежите се насочват към най-беззащитните лица", заяви Ерик Панлу, регионален съветник от Франция по въпросите на борбата срещу търговията с човешки същества от Югоизточна Европа. Последните биват принуждавани да проституират, да крадат или да просят, подчертава този френски полицай, който е обиколил 16 страни в района.

В Румъния повечето жени, идентифицирани като жертви на тази търговия през 2011 година, са били на възраст 16 години, гласят официални данни. Трудно е обаче да се споменат точни данни за броя на жертвите поради секретността на тази дейност, но също така заради различните практики за събиране на цифрови данни в Европа.

От 2004 година във Франция са били отворени 60 разследвания за търговия с човешки същества и само две са завършили с присъди, заяви Патрик Овюй, директор на ALC - структура, която предлага подслон на жертвите. Все пак има случаи, които са обект на съдебно преследване, но под други квалификации - сводничество, робство и пр.

Участниците в конференцията, организирана от Франция и Румъния, обаче са категорични - феноменът се разраства. За да се води борба с него не може да се залага само на репресията и на сътрудничеството между полицейските служби в различните страни, макар то да е ключов елемент, което доказва опитът с разследващи екипи от Франция и Румъния.

Борбата срещу търговията с човешки същества не може да бъде ефективна без сътрудничеството с неправителствени организации, защото подпомагането и защитата на жертвите е от ключово значение, подчерта Панлу. Такива организации установяват първи контакти на взаимно доверие с жертвите, което е първата стъпка за ликвидирането на експлоатацията.

В някои страни от Югоизточна Европа, чиито правителства са безсилни да се справят, именно неправителствените организации подпомагат жертвите да се реадаптират, като този процес може да продължи с години. Само едно защитено лице ще се съгласи евентуално да свидетелства срещу онези, които са го експлоатирали. Превенцията също е от ключово значение, но е трудна в тази част от Европа, която страда от бедност, от неравноправие в достъпа до образование и работа, но също и от липса на демократична култура, разкри Мариан Титулеску, държавен секретар в румънското министерство на вътрешните работи. Тази уязвимост се усложнява от икономическата криза.

"Ние се опасяваме, че молдовци, които работят в Западна Европа, може да загубят работата си и да попаднат в мрежите за експлоатация", сподели Екатерина Береян от Националния комитет за борба срещу търговията с човешки същества в Молдова, най-бедната европейска страна, в която има най-много жертви на тази търговия.

"Плакатите с предупреждения са нещо добро, но какво да се прави в гетата, когато семействата имат месечен доход от едва 50 евро, а една девойка, която се отдава на проституиране, печели 200 евро дневно?" - пита Валериу Николае, който работи в бедняшки квартал на Букурещ. И добавя: "Какво да се направи, за да се предотврати търговията с човешки същества, щом няма нищо, което да стимулира създаването на работни места в тези зони или да предложи алтернатива?"