Дунавки се бориха самоотвержено, но загубиха от „Динамо“ Курск
Дунавки се бориха самоотвержено, но загубиха от „Динамо“ Курск / netinfo

 Драматичен и изпълнен с напрежение бе днешният двубой между „Дунав 8806" и „Динамо" Курск, като класата на гостуващия отбор оказа влияние върху крайния резултат, който се оформи на 70:99. Преди началото на срещата наставникът на „Дунав 8806" Георги Божков официално бе удостоен със званието почетен гражданин на Русе. С постигнатите резултати, благодарение на неговия професионализъм и отдаденост към спорта, Георги Божков заслужи уважението и обичта на гражданите на нашия град и признателността на цялата русенска общественост.

Срещата, играна в зала „Дунав", Русе пред повече от 1000 човека, е първата домакинска среща на нашите шампионки от турнира „ФИБА Еврокъп". Публиката подкрепяше своите любимки през цялото време. При представянето на отбора на шампионките феновете оформиха националния трибагреник и сини и бели балони полетяха в залата. В стартовата петица на старши-треньора Георги Божков бяха: Аманда Джонсън, Кристина Сантяго, Зорница Костова, Мерике Андерсон и Цветомира Шаренкапова. Двубоят започа с 4 точки, отбелязани от домакините, но скоро рускините наваксаха в резултата и отвърнаха със серия 12:0, като поведоха още в средата на първата част. Момичетата на Георги Божков намалиха разликата до 5 точки и се бориха за всяка топка в подкошието. Така, първата част на мача завърши при резултат 14:21 в полза на гостите.

В началото на втората част рускините започнаха със серия от 7:0 и на таблото се оформи преднина за тях с 13 точки. Дунавки продължиха със сърцатата си игра и успяха да намалят дефицита си на 9 точки, като на почивката резултатът беше 39:48. Гостите показаха изключителна точност от трите точки и отлична игра в подкошието. „Сините феи" изпитаха трудност заради високия ръст на руските състезателки и допуснаха много фаулове. В границите на 10 точки беше разликата в резултата след почивката, но към края на третата част „Динамо" Курск се откъснаха чувствително напред, като направиха силна серия от 16 точки при резултат 71-55. В последната част на мача разликата премина 20 точки, като двубоят завърши 70:99 в полза на гостите.

За „Дунав 8806" най-резултатна с 24 точки, към които добави и 6 борби, бе Аманда Джонсън. Силен мач изигра и Мерике Андерсон, която регистрира 20 точки и няколко прекрасни изпълнения в подкошието.  Мишел Сноу и Ешая Мърфи от „Динамо" Курск отбелязаха по 21 точки, а Епифани Принс записа в актива си 18 точки. Статистиката на мача показва явно превъзходство на гостите в борбата под коша - 50-23 овладени топки, повече подадени асистенции имаха рускините и по-малко технически нарушения. Дунавки, в опита си да се противопоставят на противника, натрупаха много лични нарушения, заради което Кристина Сантяго дори напусна терена по-рано.

На пресконференцията след срещата старши-треньорът Георги Божков сподели, че момичетата му просто нямат нужния опит, за да се противопоставят на такъв тим и не са подготвени психически. Той подчерта, че в отбора на „Динамо" Курск има състезателки, играли в NBA и всяко тяхно движение с топката е отработено. „Загубихме контрол," призна той „ако бяхме запазили самообладание, разликата в резултата, можеше да е по-малка", допълни Божков. „Спечелихме публиката с този мач," категоричен беше треньорът и благодари на феновете, които при почти 30 точки разлика в резултата стояха на крака в залата и не спираха да скандират името на любимия си отбор. 

„Играхме на пълни обороти през цялото време, защото не знаехме какво да очакваме", сподели наставникът на гостите Алфредас Вайнаускас. „Момичетата показаха игра на максимум срещу „Дунав 8806", който е отличен отбор, просто нашата селекция е с няколко класи отгоре", допълни той. Вайнаускас благодари за толерантното отношение на публиката в залата.

Феновете са в очакване на домакинския мач на нашите шампионки с „Боташспор" Адана, който ще се играе на 22-ри ноември. Настроението в отбора е добро и момичетата ще имат време до 11-ти ноември да си починат, за срещата от НБЛ с отбора на „Берое 07".