Атанасова не е съгласна, че ГЕРБ води политика срещу общинските болници
Атанасова не е съгласна, че ГЕРБ води политика срещу общинските болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър Десислава Атанасова отхвърли твърденията, че ГЕРБ води политика срещу общинските болници и лишава хората от медицинска помощ.

От парламентарната трибуна по време на дебата за приемане на първо четене на бюджета на НЗОК за 2013 г. Атанасова заяви, че за мандата на тяхното управление са запазили здравната вноска от 8%. Тя каза, че в бюджета на НЗОК за следващата година са повишени със седем милиона лева средствата за първичната доболнична помощ, с 5,1 млн. лв. за денталната помощ, а за  специализирана извънболнична помощ увеличението е с над 6 млн. лв.

Атанасова посочи, че са увеличени средствата за лекарства, за да имат българите много по-добър достъп до тях. Министърът определи дискусията по проектобюджета повече като политически твърдения, отколкото говорене по същество. Тя отхвърли твърденията на опозицията, че Министерството на здравеопазването е изчерпано от съдържание, защото всички дейности са отишли в НЗОК. По закон министерството и правителството формират политиката в системата, а за разходите за здраве се грижи НЗОК, каза Атанасова, цитирана от БТА.

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков посочи, че за четвърта поредна година българското здравеопазване получава най-добрия бюджет. По-добър е и от миналогодишния, защото са повишени със 177 млн. лв. средствата, каза Цеков. Имаме достатъчно ресурс да посрещнем нуждите в болничната помощ, почти целият голям резерв, който сме длъжни да заделим, ще бъде даден за болниците, добави той. Увеличение има и за средствата за спешната помощ. Ние получаваме един добър, гарантиран бюджет и нямаме основания да се притесняваме, заключи той.