Ху Дзиантао: Корупцията е основно предизвикателство за бъдещите лидери
Ху Дзиантао: Корупцията е основно предизвикателство за бъдещите лидери / снимка: Reuters
Ху Дзинтао: Корупцията е основно предизвикателство за бъдещите лидери
58521
Ху Дзинтао: Корупцията е основно предизвикателство за бъдещите лидери
  • Ху Дзинтао: Корупцията е основно предизвикателство за бъдещите лидери

Предстои смяна на върха на китайското управление, след като президент, премиер и още петима ключови членове на Политбюро ще се оттеглят на започналия XVIII-и конгрес на компартията. Пред 2200 делегати в словото си при откриването на форума завършващият 10-годишния си мандат президент Ху Дзиантао предупреди бъдещите лидери, че корупцията е основна заплаха за партията и държавата.

Според него евентуален неуспех в борбата с корупцията би бил пагубен. Ху добави, че Китай няма намерение да се доближава до западния модел на демокрация, но подчерта необходимостта от политически и обществени реформи.

Ху Дзиантао обясни, че реформите през последните две десетилетия трябва да бъдат много по-балансирани и устойчиви, отколкото са били до момента. Така президентът определи основните приоритети в социалната и икономическа политика на държавата. Ху отправи силно послание към бъдещото ръководство, което ще управлява Китай през следващите десет години.

„Необходимо е да подобрим борбата с корупцията и да бъдем сигурни, че и правителството, и всеки един партиен член, ще бъдат почтени и прозрачни. Народът трябва да бъде запознат с начините ни за борба с корупцията, както и с нужните реформи в редица ключови сфери, като законодателството и съдебната система. Ние трябва да се борим с корупцията стратегически - ще разследваме и ще наказваме всички нарушения на законите и правилата. Ще се стараем да се преборим с всичко, което нанася вреда на доходите на народа”, заяви Ху.

Отиващият си президент обърна внимание на стесняването на разликата между богати и бедни, както и по-добрите условия за живот в селата. По време на едноседмичния конгрес Ху и премиерът Ван Дзябао ще се оттеглят от постовете си и вероятно ще бъдат заменени от заместниците им Си Цзинпин и Ли Кецян. Ще бъдат избрани още поне пет членове на  Постоянния комитет, както и повече от 200 членове на Централния комитет.

Речта на Ху е била писана в продължение на една година, като за нея са консултирани повече от 4000 партийни членове. Неин главен редактор е вицепрезидентът и вероятен бъдещ държавен глава - Си, което предполага, че в нея са отразени и неговите виждания по проблемите пред Китай.