Отдавна се води дебат за ползите и вредите от алкохола върху организма, но ново проучване показва, че положителните страни при червеното вино надделяват.
На първо място червеното вино намалява холестерола. Според ново проучване на учени от университета в Мадрид червеното вино намалява с 9% нивото на лошия холестерол.
Освен това подобрява здравето на сърцето, благодарение на полифенолите в червеното вино, които запазват гъвкавостта на кръвоносните съдове и предотвратяват риска от съсирване на кръвта.
Третата причина за полезността на червената напитка е способността да регулира нивото на захар в организма. Една чаша червено вино може да повиши умствените способности, като поддържа остротата на ума и предпазва от развитие на Алцхаймер.
На пето място червеното вино се бори с настинките, предава БГНЕС. Изследване показва, че тези, които пият по 14 чаши вино на седмица, намаляват риска от вируси с 40%. Шесто - предпазва от рак. До това заключение достигнали учените от Университета на Вирджиния. Те установили, че в ресвератрола, чудесен антиоксидант, съдържащ се в люспите на гроздето, има силата да разруши зародиши на ракови клетки.
Седмото полезно свойство на червеното вино е особено интересно за вниманието на жените - намалява теглото. Червеното вино има съставки, които потискат растежа и узряването на мастните клетки.
Осмата добра причина да пиете червено вино е, че не се използва само за пиене, но и за готвене. Виното се използва в кухните на много жени по света, които използват напитката за приготвяне на сосове.