Спешна помощ в София карат в болница всеки трети потърсил ги пациент
Спешна помощ в София карат в болница всеки трети потърсил ги пациент / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спешна помощ в София карат в болница всеки трети потърсил ги пациент
58510
Спешна помощ в София карат в болница всеки трети потърсил ги пациент
  • Спешна помощ в София карат в болница всеки трети потърсил ги пациент

667 000 са постъпилите повиквания към Спешната медицинска помощ на територията на страната от началото на годината. Това съобщиха от Здравното министерство, като подчертаха, че над 8500 от тези повиквания са фалшиви. Негативната статистика се откроява най-силно в столицата, където от 106 000 сигнала, подадени от софиянци, 10 000 се оказали безсмислени. Според анализ, извършен на база изпълнени повиквания и хоспитализирани пациенти, се оказва, че при около една четвърт от случаите, в които спешната помощ се е отзовала на повикване, състоянието на пациента е било спешно и е имало нужда от болнично лечение. Ако обаче екипите в столицата транспортират към болнично заведение всеки трети потърсил ги пациент, то в Перник това се случва едва при всеки 52-и.

Данните съобщи здравният министър Десислава Атанасова по време на откриването на втори изнесен спешен център в района на столицата, който ще се намира в 12-о ДКЦ в квартал „Люлин": „Заедно с г-жа Фандъкова амбициозната ни програма е до края на тази година да открием четири такива центъра. В „Кремиковци" направихме откриване на такъв център през октомври. Сега откриваме в "Люлин", на 8 ноември ще открием център в „Студентски град" и последният ще бъде, надявам се до края на годината, в кв. „Надежда". „Дори по-рано ще стане", допълни Фандъкова.

216 сигнала са постъпили в спешния център в „Кремиковци" за първия месец след неговото откриване, обясни директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев: „Което е много слабо натоварване. Въпреки че в тази община са 17 села на фона на София, където около 450-500 повиквания се правят за 24 часа, на практика там е доста слабо".

Гелев допълни, че новооткритият център в „Люлин" най-вероятно ще бъде обслужван от четири екипа.