Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013 / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
58494
Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
  • Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
  • Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013

Бюджетът за 2013 г. беше приет на първо четене с 122 гласа „за”, 60 „против” и без нито един въздържал се. Приетият бюджет на първо четене предвижда догодина дефицитът да е над 1 млрд. лева или 1,3% от брутния вътрешен продукт. Очаква се инфлацията да бъде 3,4%, а икономическият растеж - 1,2 на сто.

Предизборни изказвания, а не дебати по същество доминираха в пленарната зала при първото четене на бюджета за следващата година. От опозицията обвиниха управляващите в липса на кураж за реформи в четиригодишния мандат, предизборно вдигане на пенсиите и водене на държавата към задълбочаваща се икономическа криза. От своя страна финансовият министър Симеон Дянков определи опозицията като „овехтяла” и й обясни, че не държавата, а частните субекти подобряват икономическата среда.

След приемането на бюджета финансовият министър заяви, че 20 млн. лева може да бъдат осигурени допълнително между първо и второ четене. Други 30 млн. лева вероятно ще отидат за строителство на детски градини.

И от ляво, и от дясно обвиненията бяха в един тон - заради фискалната стабилност е жертван икономическият растеж.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че нито една от антикризисните мерки не е проработила. „Дори тази, лична на господин Борисов, който заяви, че най-голямата и най-добрата антикризисна програма са арестите. Това го каза премиерът на България. Само че, уважаеми дами и господа, сеирът хора не храни! Истината е, че вие смазахте средния и дребен бизнес в България чрез системен тормоз и набези от вашите администрации, които се възприемат като башибозуци”, коментира червеният лидер.

„Анализът на бюджет 2013 показа, че той ще бетонира незавидните ни позиции като най-стабилните бедняци в Европейския съюз”, заяви Алиосман Имамов от ДПС.

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
netinfo

Иван Костов от Синята коалиция обвини управляващите в липса на кураж за реформи, които са довели страната ни до настоящото състояние. „Ако бяхте проевропейски, нямаше да ви четат конско и да ви дърпат ушите и за избори на Конституционен съд, и за какво ли не”, изтъкна той. 

„Още едно нещо, което показва, че нашата опозиция - нереформирана, е стара опозиция, морално овехтяла. Правителството отговаря за бюджета, икономиката се води физически, юридически, частни субекти. Така че, когато опозицията говори защо държавата да не направи нещо повече за икономиката, това е старият комунистически строй, старите комунисти, превърнали се сега в социалисти или други опозиционери, които си представят, че държавните предприятия 100% държавна собственост, всичко определя държавата”, заяви в отговор министърът на финансите Симеон Дянков.

Минималната пенсия ще бъде увеличена с 5 лева от 1 април, а максималната - със 70 лева, приеха още депутатите, след като гласуваха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване. Вдигането на пенсиите ще е средно с 9,3 на сто, като хората, които са се пенсионирали до края на 2009 г., ще получат 9,8 на сто. За пенсиониралите се през 2012 г. увеличението ще бъде с 2,2 на сто.

От 1 януари ще се вдигне минималната работна заплата - от 290 на 310 лева. Максималният осигурителен праг ще скочи с 200 лева до 2200 лева. Втората година от майчинството остава с обезщетение от 240 лева.

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
netinfo

Социалният министър Тотю Младенов защити политиката в подкрепа на майчинството от парламентарната трибуна. „Обезщетенията за бременност и раждане за през следващата година ще бъдат 285,5 млн. лева. Това е 410 дни платено майчинство, от които 45 дни преди раждане. Заедно с Швеция, ние сме европейските шампиони по отношение на дългото майчинство и се гордеем, че успяхме в криза да запазим тази добра придобивка за майките и за техните деца. На второ място - обезщетението за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст - 114,5 млн. лева за през следващата година. Това са пари, които действително са плащани като осигуровки от хората, които те трябва да ги получат. Вноската заедно с неработоспособността 3,5 на сто. Ето това са парите, които са разчетени и които се дават - близо 400 млн. лева от държавното обществено осигуряване”, поясни Младенов.