Башар Асад заяви, че ще живее и умре в Сирия
Башар Асад заяви, че ще живее и умре в Сирия / снимка: Reuters, архив

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че няма да напусне своята страна, предаде Асошиейтед прес. Асад каза в интервю за телевизия "Русия днес", че ще "живее и умре" в Сирия.

Той направи коментара два дни, след като британският министър-председател Дейвид Камерън изказа предположение, че на Асад може да бъде уреден безопасен изход от Сирия, ако това би гарантирало края на гражданската война в страната.

В интервюто, дадено на английски и дублирано на арабски, Асад заяви, че не е марионетка на Запада. "Аз съм сириец, роден съм в Сирия и ще живея и умра в Сирия", каза той.

Според него няма изгледи Западът да предприеме военна намеса в Сирия, но ако това стане, цената би била непоносима. По думите му при подобно развитие би се стигнало до "ефект на доминото, който ще засегне света от Атлантика до Пасифика".

"Не вярвам Западът да тръгне в тази посока, но ако го направи, никой не може да каже какво ще последва", заяви Асад в интервюто.

Междувременно Сирийският национален съвет (СНС), главното обединение на опозицията в изгнание, избра ново ръководство, в което са включени мнозина ислямисти. Изборът на нов председател обаче е отложен за петък, заявиха представители на организацията, цитиран от Франс прес.

Новият генерален секретариат от 40 членове на СНС бе избран тази нощ в Доха, Катар. Този орган трябва на свой ред да избере изпълнително бюро от 11 души, което да посочи приемник на досегашния председател Абдул Басит Сейда.

Изборът на нов лидер бе отложен, защото преди това в състава на генералния секретариат трябва да бъдат включени служебно още четирима членове, представляващи жените и малцинствата, уточни говорител на СНС.

Ислямисти са близо една трета от членовете на секретариата и поне петима от тях членуват в "Мюсюлмански братя". В този орган вече има представители на етнически малцинства като кюрдите и асирийците, но засега няма жени, предава БТА.

Ахмад Рамадан от новия състав на секретариата заяви, че в него ще бъдат включени две жени и двама представители на религиозни малцинства; според негови колеги това може да са един християнин и един алауит, допълва АФП.

След официалното си учредяване миналия октомври СНС бързо бе признат за "легитимен преговарящ" от международната общност, но последваха остри упреци, че не е достатъчно представителен орган - по-специално от администрацията на САЩ, напомня агенцията.