Местното здравеопазване се влошава, констатират от БСП
Местното здравеопазване се влошава, констатират от БСП / DarikNews.bg, архив

Състоянието на местното здравеопазване през последните две десетилетия се влошава, констатираха участниците в Дискусионен клуб „Димитър Благоев - Никола Габровски" към Общинския съвет на БСП във Велико Търново. Дискусията се проведе снощи и в нея се вклюючиха Валентин Ламбев, Стоян Витанов, Мариана Бояджиева, Роза Мишева и др., а модератири бяха д-р Анета Маноилова и д-р Драгош Методиев.

Причина за регресията е липсата на ясни и дългосрочни правила за развитието на здравеопазването. Особено тежко е положението в общинските болници, от които настоящото правителство на ГЕРБ тотално абдикира. В следствие на това голяма част от тези лечебни заведения са пред закриване или са вече закрити, бе коментирано още на заседанието.

На форума бе обсъдена необходимостта от национално съгласие за приоритетно решаване на проблемите в здравеопазването, в това число - състоянието на доболничната помощ, здравеопазването в училищата, режима за работа на личните лекари и размера на потребителската такса. Дискутирано бе и намаленото финансиране от Министерството на здравеопазването за сметка на НЗОК и органите на местната власт, се казва в прессъобщението на Общинския съвет на БСП.