Победата на Обама анулира възможността за студена война между САЩ и Русия
Победата на Обама анулира възможността за студена война между САЩ и Русия / снимкa: Reuters

Тема на деня в руските издания са президентските избори в САЩ, спечелени от Барак Обама. Печатът преценява значението им за връзките между САЩ и Русия, съобщава Би Би Си.

Основната новина за Москва е, че победата на Барак Обама премахва възможността за нова студена война между САЩ и Русия или поне я отлага с четири години - до следващите избори, пише "Комерсант". Замразяването на руско-американските отношения за дълго време напред, изглеждало допреди два дни неизбежно, ако спечели републиканецът Ромни, вече не е на дневен ред, смята вестникът.

"За разлика от Мит Ромни, в когото Москва изобщо не виждаше потенциален партньор, Обама си остава за Кремъл партньор, макар и проблемен. Вашингтон пък смята за такъв партньор Москва. По-нататъшното рестартиране ще зависи от това дали двете страни ще успеят един вид да поработят върху грешките", коментира изданието.

В друг материал от "Комерсант" политологът Борис Макаренко изтъква, че по време на втория си мандат президентът на САЩ ще може да действа по-свободно, тъй като няма да се бори за поста занапред. "Значи в близките четири години Барак Обама ще е готов да взема по-смели пробивни решения. Това дава и нов шанс да продължи рестартирането с Москва", пише експертът.

"Не е имало рестартиране на отношенията между Русия и САЩ. Имаше нормализиране, наречено с красивото име "рестартиране", и то вече е факт", твърди обаче аналитикът Сергей Караганов, говорил пред "Росийская газета". "Сега поддържаме нормални делови отношения, тясно сътрудничество по твърде много въпроси", посочва той. Наблюдателят прогнозира, че съвместната дейност ще продължи независимо кой ще бъде държавен секретар на САЩ.

Хората в Русия не проявиха особен интерес към изборите в САЩ, но повечето подкрепят Обама и смятат, че преизбирането му е добре дошло за федерацията, пише "Независимая газета".

Без задоволство посрещат новината онези в Русия, които по една или друга причина искат изостряне на отношенията със САЩ. Далеч по-лесно би било да стигнем до конфронтация с Мит Ромни, обявил страната ни за геополитически враг номер едно, заявява пред всекидневника Алексей Арбатов, ръководител на Центъра по международна сигурност в Института за световна икономика и международни отношения към РАН.

"Преизбирането на Обама пък се приветства от хората в Русия, желаещи сътрудничество със САЩ. Администрацията му ще следва стратегията спрямо Русия, която формулира преди четири години", убеден е академикът.

Вторият президентски мандат на Обама носи на Русия предсказуемост в диалога със САЩ и възможност да го продължи, отбелязва експертът Сергей Ознобишчев.

През първия мандат на Обама Москва и Вашингтон не успяха да преодолеят всички трудности в двустранните отношения, "но тук (. . .) е важен самият стремеж, водещ в крайна сметка до резултат. А с Ромни, поне на първо време, със сигурност нямаше да има такъв стремеж", добавя анализаторът.

Руски политолози, цитирани в "Утро", очакват "положителна динамика в развитието" на двустранните връзки между Русия и САЩ. Като мотив за своя оптимизъм те изтъкват, че Обама няма толкова много русофобски съветници, каквито се събират около Мит Ромни, посочва електронният вестник.

Според мрежовото издание "Газета" обаче няма обективни основания за ново "рестартиране" - има обаче обективни причини за влошаване на отношенията между Русия и САЩ. Сред "огнищата на противоречия" между Москва и Вашингтон "Газета" изброява ситуацията в Сирия, липсата на решение за проблема с иранската ядрена програма, непостигнатия компромис по въпроса с разполагането на елементи от ПРО на САЩ в Източна Европа, борбата за влияние в постсъветското пространство и др. (БТА)