130 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига на Дарик
130 лекари специалисти от Пловдив влизат в Лекарската лига на Дарик / Теодор Караколев

Готови са резултатите от анкетата на Дарик радио и Галъп интернешънъл за най-добрите лекари в Пловдив. 485 са обработените анкетни карти - уточняват от Галъп. И тук, както и в проведеното в началото на годината изследване за София, поради разсейване на гласовете между специалистите няма ярко изразени фаворити в специалностите - Гръдна хирургия, Детска кардиология, Детска пневмология и фтизиатрия, Лицево-челюстна хирургия, Физиотерапия и рехабилитация, Кардиохирургия, Клинична алергология, Клинична токсикология, Пневмология и фтизиатрия.

Най - голям брой посочени лекари има в специалностите Анестезиология и реанимация, Коремна хирургия, Образна диагностика, Педиатрия, Очни болести. Любопитна подробност е това, че лекарите от една от болниците „подсказват" в анкетните си карти необходимостта да бъде добавена нова специалност - Спешна медицина, което ще обсъдим със специалистите при провеждането на следващите анкети.

Анкетите, подготвени от "Галъп интернешънъл" бяха предоставени от Дарик радио на специалистите от 13 болници в Пловдив в средата на септември, и питаха медиците кои, според тях, са най-добрите лекари в тяхната област, като те нямаха право да номинират себе си. 130 специалисти от 25 специалности посочиха пловдивските лекари, като най-добрите сред тях.

Дарик припомня, че целта е не да се направи класация, а във всяка специалност да бъде посочен определен брой лекари, получили най-голямо доверие от своите колеги. Това е първото по рода си проучване в България, направено със съдействието на „Галъп Интернешънъл", което обхваща основните специалности в медицинската професия, което се проведе най-напред в столицата, а впоследствие и в Пловдив и Варна.

Резултатите от анкетата официално ще бъдат обявени на церемония в емблематичната Къща на д-р Стоян Чомаков в Стария Пловдив на 3 декември. Най-добрите пловдивски лекари ще влязат в учредената от Дарик радио Лекарска лига.

В началото на годината Дарик обяви резултатите от анкетата Най-добрите лекари в София, в резултат на което 298 специалисти от столицата влязоха в Лекарската лига. До дни ще станат ясни резултатите и от анкетата във Варна.